Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Akcija UIO: Prodavali robu u BiH putem interneta, onda su im na vrata pokucali inspektori

Nemojte propustiti

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje sa područija Regionalnog centra Sarajevo su provela kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Na osnovu informacije dobijene putem otvorene linije “STOP ŠVERCU”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jednog fizičkog lica.

Tom prilikom je utvrđeno da isto vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu, niti je bilo registrovano kod nadležnih organa za obavljanje privredne djelatnosti.

U aktivnostima na terenu, a na osnovu Naredbe Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužioca Tužilastva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedeno lice, prilikom čega je pronađena velika kolicina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumantaciju o porijeklu.

Foto: UIO

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedenog lica u narednom periodu biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

U toku 2023. godine aktivnosti UIO biće usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH.

Pozivaju sve građane da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza, to dojave na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 ili putem kontakta na viber broj 065/355-155. Sve prijave su potpuno anonimne i besplatne.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo