Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Akcija uklanjanja pasa lutalica u općini Novi Grad

Nemojte propustiti

Na području sarajevske općine Novi Grad higijenski servis za hvatanje pasa lutalica, u sklopu preduzeća Lokom, počet će rad 30. maja, otkada će biti u funkciji i telefonski broj na koji će građani moći prijavljivati prisustvo pasa lutalica.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Od 30. maja do 30. juna zajedno s britanskom organizacijom Dogs Trust bit će provedena akcija kastracije i sterilizacije pasa lutalica, nakon čega će higijenski servis nastaviti raditi svakodnevne poslove oko uklanjanja pasa lutalica s ulica.

U toku su pripreme za početak rada servisa u smislu nabavke opreme, opremanja automobila za te svrhe, a osobe koje će raditi u higijenskom servisu trenutno prolaze stručnu obuku u saradnji s NVO Dogs Trust. Oni su prošli edukaciju na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, a praktični dio obuke hvatanja pasa obavljaju na terenu, tako da će higijenski servis biti u funkciji za desetak dana, kažu u Općini Novi Grad.

Higijenski servis djelovat će u sklopu preduzeća Lokom i bit će smješten u prostorijama tog preduzeća. Vozila i osobe osposobljene za tu vrstu posla svakodnevno će biti na terenu.

Higijenski servis će reagovati na pozive građana i na “žarišta” gdje ima pasa, a nakon toga će ih odvoziti u Kantonalnu veterinarsku stanicu i u zavisnosti od toga o kakvom se psu radi (da li je agresivan, zaražen ili bezopasan) odredit će se na koji način će se sa njim postupati.

Prije svega bi se radila kastracija, a zatim za zaražene i agresivne pse, prema važećim zakonima se može izvršiti eutanazija, a bezopasni psi će biti smješteni u neke od azila, koji već postoje u drugim općinama, kažu u Općini Novi Grad.

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj u martu, data je saglasnost preduzeću Lokom za obavljanje dodatnih djelatnosti, a između ostalog i formiranja higijenskog servisa. Ova djelatnost je registrirana kod Suda, tako da su svi preduvjeti potrebni za početak rada ovog servisa ispunjeni.

Općina Novi Grad je sklopila ugovor o saradnji s Azilskim centrom u Gladnom Polju, a ovih dana bi trebao biti potpisan ugovor s Kantonalnom veterinarskom stanicom, a najvjerovatnije i Azilskim centrom u Prači.

Općina Novi Grad Sarajevo je za te svrhe iz budžeta izdvojila 75.000, od toga 35.000 za smještaj pasa u dva azilska centra i oko 40.000 KM za Veterinarsku stanicu KS-a, koja će vršiti pregled, sterilizaciju, kastraciju i ukoliko bude potrebno i eutanaziju pasa.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo