Subota, 15 svibnja, 2021

Akcije inspekcije urodile plodom: U BiH pronađeno hiljade radnika ”nacrno”

Nemojte propustiti

U periodu od januara do septembra 2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, prema do sad pribavljenim podacima, evidentirala 5.005 osoba zatečenih na radu „nacrno“.

Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je 14. oktobra vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji će trajati do kraja tekuće godine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontrolišu zakonitost poslovanja privrednih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tokom vikenda i poslije redovnog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti.

U periodu od 14. do 27. oktobra, izvršeno je 899 inspekcijskih nadzora i 20 kontrolnih nadzora, sačinjeno 899 zapisnika, utvrđeno 547 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 547 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu 765.960 KM. Također, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 2.599.422 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 77 upravnih mjera, od kojih se 32 odnose na mjere privremene zabrane rada (29 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarisane robe i jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uslova). Od 318 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi kontrolisani subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 41 subjekat nadzora nije izdavao fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Ilustracija

U toku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora koji je trajao od 18.3. do 21.7.2019. godine, izvršeno je 539 inspekcijskih nadzora i 100 kontrolnih nadzora, utvrđeno 3.230 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu 519.453 KM. Od upravnih mjera, 175 se odnosi na mjere privremene zabrane rada (114 rješenja o zabrani rada fizičkom licu – nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, četiri rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno1 rješenje o zabrani prometa namirnicama, dva rješenja o zabrani rada trgovine, tri3 rješenja o zabrani rada ćumurane – žežnice, jedno1 rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uslova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilane – pečaćenje, jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

Od 1.803 kontrolisana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da četiri (4) subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 248 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U periodu od januara do septembra 2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, prema do sad pribavljenim podacima, evidentirala 5.005 osoba zatečenih na radu „nacrno“.

Iz FUZIP-a podsjećaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine, te ponovno pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo