Petak, 22 listopada, 2021

Ako baš želite da znate: Ovo su 5 jezivih stvari koje se dešavaju nakon smrti!

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ono što se događa nakon smrti koliko god čudno djelovalo je normalan proces kroz koji tijelo prolazi.

Već vijekovima je moguće odložiti proces raspadanja balzamovanjem, ali sve je učestalija i kremacija tokom koje se tijelo nekoliko sati spaljuje na temperaturi od preko 800 stepeni.

I dok vam ovi načini mogu djelovati gadno, ni ono što priroda radi organizmu poslije smrti nije ništa manje neprijatno.

Šta se tačno dešava nakon smrti? Evo pet potpuno jezivih činjenica!

1. Ćelije pucaju!

Proces u kome se ljudsko tijelo raspada počinje samo nekoliko minuta nakon smrti. Kada srce prestane da kuca, dešava se ‘algor mortis’, ili ‘smrtna jeza’ kada temperatura tijela počinje da pada dok ne dostigne sobnu temperaturu. Skoro odmah, krv postaje kiselija kako se ugljen dioksid razgrađuje u organizmu. Ovo izaziva razdvajanje ćelija i izlivanje enzima u tkiva.

2. Tijelo postaje bijelo … i ljubičasto!

Gravitacija čini svoje i u prvim trenucima poslije smrti. Dok ostatak tijela postaje ‘blijed kao smrt’, ćelije bogate krvlju počinju da se kreću ka dijelovima tijela koji su najbliži zemlji. To se dešava zato što je prestala cirkulacija. Rezultat su ljubičaste mrlje preko donjih delova tela poznate kao ‘livor mortis’. Zapravo, upravo proučavajući ove fleke patolozi mogu da odrede tačno vrijeme smrti.

3. Mišići počinju da se grče i krute

Kalcijum tera mišiće da se kontrakuju. Većina ljudi je čula za ‘rigor mortis’ za vreme koga telo posle smrti postaje kruto i teško. On se generalno dešava tri do četiri sata posle smrti, najveći je oko 12 sati nakon što čovek umre, a nestaje poslije 48 sati. Zašto se ovo dešava? U mišićnim ćelijama postoje ‘pumpe’ koje regulišu kalcijum. Kada pumpe prestanu da rade poslije smrti, kalcijum poplavi ćelije, izazivajući mišiće da se grče i koče.

4. Organi počinju da vare sami sebe

Truljenje, ili proces tokom koga preminuli počinje da liči na statistu u zombi filmu, dešava se poslije ‘rigor mortis-a’. Ovu fazu je moguće odložiti kroz proces balzamovanja, ali na kraju tijelo će ipak podleći! Enzimi u pankreasu čine da organi počnu da vare sami sebe. Mikrobi će pripomoći ovom procesu tjerajući tijelo da pozeleni od stomaka pa nadalje. Kako bakterije počinju da pobjeđuju, tako se oslobađaju putrescin i kadaverin, koji su jedinjenja koja čine da ljudsko tijelo smrdi poslije smrti.

5. Tijelo može da se prekrije voskom

Nakon truljenja, propadanje se ubrzava i pretvara tijelo u skelet. Međutim, neka tijela krenu u drugom pravcu. Ako tijelo dođe u kontakt sa hladnom zemljom ili vodom, može početi da proizvodi tešku, masnu, voštanu materiju nastalu od bakterija koje razgrađuju telo. Ona funkcioniše kao prirodni konzervans na unutrašnje organe. To može da dovede u zabludu istražitelje kada je u pitanju vreme smrti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo