Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Ako BiH ne počne proizvoditi hranu, broj gladnih u zemlji će se uskoro udvostručiti

Nemojte propustiti

Ukoliko Bosna i Hercegovina i dalje nastaviti uvoziti hranu umjesto da ulaže u vlastitu proizvodnju, broj gladnih u zemlji uskoro bi se mogao udvostručiti, a na to upozoravaju i ekonomski stručnjaci, piše bh. novinska agencija Patria.

Ekonomist Duljko Hasić podsjetio je da BiH čak 90 % potreba za hranom zadovoljava iz uvoza, dok tek desetak do 15 % proizvede, iako ima sve potrebne resurse za uzgojem hrane svjetske kvalitete.

Iz Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) naveli su kako je cijena hrane na svjetskom tržištu sada najmanja od 2009. godine, zbog sve veće proizvodnje, ali to nije slučaj i u BiH, koja živi od uvoza, što konstantno povećava cijene hrane u BiH.

Bh. mesari napominju kako od 30 goveda koje zakolju u klaonicama čak 27 je iz uveza, dok samo tri kupe na domaćem tržištu, jer domaći uzgajivači ne mogu podmiriti njihove potrebe.

Profesor sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Tarik Bajrović rekao je za agenciju Patria kako vlade u BiH što prije moraju državno zemljište početi davati na korištenje farmerima po simboličnim cijenama, ali tražiti i druge načine poticanja domaćeg stočarstva i poljoprivrede koji bi značajno utjecali na razvoj privrde u zemlji i pojeftinjenje hrane.

– BiH ima jedne od najljepših planina u regionu, koje su, nažalost, puste. Ukoliko bi ih naselili ovcama, kozama ili drugim domaćim životinjama, to bi utjecalo na privredni rast zemlje i smanjilo odliv domaćeg novca – rekao je profesor Bajrović, piše NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo