Subota, 9 prosinca, 2023

Ako imate neke od ovih simptoma, odmah posjetite ginekologa!

Preporučeno

zena-lezi

Toplo vrijeme je raj za bakterije. Čuvajte se jer glavni krivac za vaše probleme može biti pojačan sekret, crvenilo, bolovi kod polnog odnosa, učestalo mokrenje…

Ako osjetite neke od ovih simptoma, definitivno imate vaginalnu infekciju, i morate odmah početi sa njenim liječenjem.

Bakterije i gljivice koje žive u vagini u normalnim uslovima ne uzrokuju tegobe. Normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mliječnu kiselinu i vaginalna sredina je zakiseljena, a ta kiselost sprječava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica i štiti vas od upale. Ali, ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim intimnim gelovima koji smanjuju kiselost vagine stvarate plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange, usku odeću od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućavaju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića, nakon kupanja u moru ili bazenu, ako se sunčate u mokrom kupaćem kostimu, ostavljajući da se suši na tijelu.

I stres je okidač za infekcije

Kandida je gljivica koja je normalan stanovnik vagine, ali u promjenjenim uslovima može da izazove upale. Za nastanak upale nije neophodan polni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet i stres. Gljivice dobijaju prostor za rast i kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišen nivo šećera u krvi.

Šta vam može pomoći?

Za intimnu njegu upotrebljavajte gelove s niskim pH, od 4,5 do 5, ali najbolje je da se perete samo vodom. Izbjegavajte parfemisane maramice jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem, a nakon plivanja obucite suhi kupaći kostim. Budite umjereni sa slatkišima i ojačajte imunitet zdravim načinom života i zdravom ishranom.

Higijena je pola prevencije

Tokom menstruacije, tampone ili uloške mijenjajte barem svaka tri-četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, veš obavezno stavite na otkuhavanje i popeglajte nakon sušenja jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo