Petak, 21 siječnja, 2022

Ako nema dogovora s BiH, počinjemo izgradnju Pelješkog mosta

Nemojte propustiti

U Europskoj komisiji postoji spremnost da pomogne Hrvatskoj u rješavanju povezivanja hrvatskog, a time i europskog teritorija, izjavio je danas hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Foto: IlustracijaMinistar je nakon sjednice Vlade novinare izvijestio kako prve zabilješke iz razgovora koje Vladin tim vodi s povjerenicima EK ohrabruju Hrvatsku da s BiH pokuša bilateralno riješiti povezanost s hrvatskim jugom kroz neumski koridor, ali i da, ne dođe li do takvog sporazuma, počnu razgovori o izgradnji “novog, redefiniranog Pelješkog mosta”.

“Ako to nećemo uspjeti izdogovarati s BiH, onda ćemo pokušati razgovarati o izgradnji redefiniranog Pelješkog mosta. Duboko u to vjerujem, jer u svim razgovorima koje vodi ovaj tim s povjerenicima  postoji spremnost EK da pomogne Hrvatskoj da riješi povezivanje hrvatskog, dakle i europskog teritorija”, kazao je.

Pojasnio je da, ako hrvatska Vlada i uz asistenciju EK ne uspije s BiH dogovoriti nesmetan prolaz kroz neumski koridor, postoji mogućnost da se kroz CEF (Connecting Europe Facility) ili europski Fond za regionalni razvoj (RDF) u idućem programskom razdoblju pronađe novac za sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta.

Ministar je naglasio kako će se o tome više znati uskoro, nada se i prije ljetnog raspusta u EK koja ima razumjevanje da se problem povezanosti hrvatskog juga riješi na jedan od ta dva načina.
 
“Izgradnja neumskog koridora bila bi brža i jeftinija, no ukoliko nećemo moći dobiti bilateralni sporazum s BiH, postoji spremnost EK da se u idućem programskog razdoblju razmotri sufinanciranje izgradnje novog, redefiniranog Pelješkog mosta”, ustvrdio je Hajdaš-Dončić.

 Upitan znači li da most nije prioritet nego alternativa koridoru, odgovorio je kako Vlada i njegovo ministarstvo imaju u pripremi nekoliko prijedloga za povezivanje hrvatskog juga – na razini
tehničkog prijedloga radi se o neumskom koridoru kao vizualnom rješenju i prijedlogu nove pripreme natječaja za izgradnju Pelješkog mosta.

“Jedan od ta dva rješenja svakako ćemo vrlo brzo u suradnji s EK i implementirati, odnosno početi provoditi. Više o tome znat ćemo zasigurno za desetak dana”, rekao je ministar, naglasivši kako je za Hrvatsku bitno i dobro da u tim pregovorima više nije sama, već pregovara i kao buduća članica EU.

Na pitanje koliko bi taj novi, redefinirani most bio jeftiniji od prvotnog rješenja, odgovorio je kako Hrvatske ceste s projektantima razmatraju neka idejna rješenja, osobito ona koja se odnose na smanjenje raspona i same širine mosta, te da bi novo rješenje bilo jeftinije za nekih 30-ak posto.

No, istaknuo je, ako se i krene u taj projekt cijena ovisi o tome da projekt mora biti pripremljen u skladu s europskim pravilima te da će se na natječaj moći javiti i europske tvrtke.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo