Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

“Ako ovako ostane građani Bosne i Hercegovine neće moći putovati”

Nemojte propustiti

Problem je što zemlje Evropske unije uvode zakone kojima se uvode takozvani kovid-pasoš i onaj ko nije vakcinisan neće moći ući u Evropsku uniju, što automatski znači da građani Bosne i Hercegovine neće moći putovati – kazao je Denis Zvizdić

Inicijativa o izmjeni Zakona o lijekovima ranije je usvojena, ali do danas, 3. februara, ni jedan stanovnik BiH nije vakcinisan za šta ne postoji racionalno objašnjenje, niti opravdanje, kazao je danas dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA).

Podvukao je da Vijeće ministara u saradnji sa entitetskim vladama i odjelima za zdravstvo Brčko Distrikta imaju dovoljno nadležnosti da uđu u pregovore za direktnu nabavku vakcina, dodajući da nema nikakvog govora o preklapanjima nadležnosti.

Pojasnio je da su svi svjedoci da u dijelu zapadnog Balkana KOVAX mehanizam nije dovoljan za nabavku vakcina, jer su sve krenule u vakcinaciju stanovnika te ocjenjuje da je pitanje nabavke vakcina je moralo biti iznad bilo kakvih političkih i partikularnih interesa.

– Država BiH jedini je subjekt međunarodnog prava koja je imala mogućnost da putem Vijeća ministara povede razgovore s proizvođačima vakcina i dobije najpovoljnije ponude vezane za one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove – naglasio je.

Istaknuo je da postoji veoma mala mogućnost da dođe do bilo kakvih devijacija kada je u pitanju nabavka vakcina jer je Evropska agencija za lijekove odobrila tri vrste vakcina Pfizer, Moderna i AstraZeneca što znači da ne može doći do bilo kakve prevare u kvaliteti proizvoda.

– Te vakcine o kojima se govori odobrene su od najelitnije agencije za lijekove na svijetu i pokazale su visok nivo efikasnosti upotrebe od 70 do 94 posto – kazao je Zvizdić.

Veći problem, navodi Zvizdić, je što zemlje Evropske unije uvode zakone kojima se uvode takozvani Covid-pasoš i onaj ko nije vakcinisan neće moći ući u Evropsku uniju, što automatski znači da građani Bosne i Hercegovine neće moći putovati.

– Ako ne počne ravnomjerno vakcinisanje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, posebno medicinskih radnika, hroničnih bolesnika i osoba treće životne dobi, doći ćemo u situaciju da osobe iz jednog neće moći putovati u drugi kanton jer nisu vakcinisani – mišljenja je Zvizdić

Interesantno za vas

Izdvajamo

Preminula urednica BN TV-a Suzana Rađen – Todorić

Bila je dopisnik mnogih regionalnih medija i dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Dugogodišnja urednica BN TV Suzana Rađen-Todorić preminula...

Možda vas zanima i ovo