Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

“Ako ovo ne bude išlo, morat ćete…”: Pogledajte čime Dragan Čović prijeti ukoliko ne dođe do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik HDZ-a BiH Dradan Čović je najavio nove pregovore oko izmjena Izbornog zakona u BiH već u utorak.

– Čini mi se da ima dosta povijesnih dimenzija, jedan veliki iskorak. Prvi izvanredni Sabor od njih 11 odnosno 10 koliko je održano u 22 godine. Mislim da je poslao poruku zajedništva hrvatskog naroda u BiH kroz institucije Katoličke crkve, akademske zajednice, gospodarstvenika, kulturnih institucija i naravno svih onih koji po dužnosti i jesu predstavnici HNS-a, rekao je lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović u razgovoru za HRT.

Pregovori oko izmjena izbornog zakona već dugo traju. Zaključeno je kako nema formalno-pravnih uvjeta za provedbu izbora 2022. u BiH, kazao je Čović.

– Da bi se oni ispunili treba donijeti novi izborni zakon, to je nalog Ustavnog suda BiH. Nešto slično kao što je bilo za Mostar. Naredni korak bi bio da u narednih par tjedana sjednemo i završimo ono što nam je ostalo od Neuma, a u Neumu smo bili jako blizu. Ustavne aranžmane smo usuglasili s Venecijanskom komisijom. Ostaje taj izborni zakon, kako izabrati dva člana Predsjedništva iz Federacije i kako regulirati odnose u Domu naroda Federacije kad je u pitanju klub Hrvata.

Čović je najavio nove pregovore oko izmjena Izbornog zakona u BiH već u utorak.

– Čini mi se da smo jako blizu, da razumijemo koliko je važan taj vremenski okvir, da stvorimo preduvjete da možemo kvalitetno pripremiti čitav izborni ciklus, rekao je Čović.

Upitan koji bi daljnji koraci mogli biti ukoliko ipak ne dođe do zadovoljavajućeg dogovora za hrvatskih narod u BiH, Čović je odgovorio:

– Mi ćemo morati ozbiljno, u okvirima Ustava, rješavati nagomilana pitanja koja danas imamo u političkom životu BiH kako bi mogli donositi odluke, a ne da imamo blokade. U ovoj županiji nemamo Vladu uspostavljenu nakon 2018. godine, nemamo Federalnu vladu nakon izbora 2018., u Parlamentu BiH ne funkcionira ništa, Vijeće ministara ne funkcionira, Predsjedništvo ne funkcinira. Morat ćemo izaći iz okvira koje danas imamo, čini mi se da je najjednostavnije promijeniti izborni zakon i ograničeni Ustav pa ići dalje, sve drugo će zahtijevati mnogo više truda i napora.

Čović je rekao kako su poslali jasnu poruku Bošnjacima.

– Ako ovo ne bude išlo, morat ćete jasnije čuti glas hrvatskog naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH, kazao je Čović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo