Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Ako planirate putovati van Bosne i Hercegovine, evo koje mjere su na snazi u regiji i EU

Nemojte propustiti

Zbog suzbijanja pandemije uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Ako planirate putovati u narednom periodu, dobro je znati sljedeće stvari.

Od 12. avgusta prošle godine u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus korona omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja.

Hrvatska

Putnici iz država (u kategoriji neobaveznih putovanja) u kojima je zabilježen novi soj virusa morat će na ulasku u Hrvatsku imati negativan PCR test i idu u karantin 14 dana. Zasad to vrijedi za Veliku Britaniju u Južnu Afriku.

Osobe koje voze humanitarnu pomoć u Hrvatsku ili imaju namjeru volontirati moći će ući u državu bez testa, a odluku o tome donosit će Stožer.

Putnici iz trećih zemalja, koji imaju neodgodive obaveze u Hrvatskoj (prisustvovanje sahranama, liječenje, javljanje na poziv državnim tijelima), također će imati mogućnost ući bez testa i moći će ostati maksimalno 12 sati.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Evropi.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

Slovenija

Državljani BiH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obaveznu karantinu u trajanju od 10 dana.

Srbija

Srbija je otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, bez testa.

Crna Gora

Od 12. januara svi koji ulaze u Crnu Goru mogu ulaziti bez testa na Covid u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Granični prijelaz Metaljka otvoren je od 07 do 19 sati.

Sjeverna Makedonija

Od 12.10.2020. god. državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na kovid.

Od 17. 06. 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani drzavljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita.

Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test.

Evropska unija

Od jula EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mirsad Hadžikadić i zvanično kandidat za člana Predsjedništva BiH

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić od danas je zvanično u utrci za člana Predsjedništva BiH. Prijavu je lično...

Možda vas zanima i ovo