Petak, 22 listopada, 2021

Ako pripazite na ovo nećete imati problema s dehidracijom

Nemojte propustiti

Kako se možemo osigrati od dehidracije organizma ljeti?

vodaS obzirom na visoke temperature i pojačano znojenje važno je obratiti više pažnje na redovnu hidraciju organizma. Poseban oprez trebaju imati sportaši, trudnice i osobe starije dobi, kojima je osjet za žeđ već oslabljen.

Tijekom ljetnih mjeseci pijte i kada niste žedni, žeđ je znak da tijelu već nedostaje tekućine. Uvijek uz sebe imajte bocu s vodom, a kod kuće pripremajte svježe voćne i povrtne sokove, nezaslađenu limunadu, bogate povrtne juhe i ohlađene biljne čajeve.

Jedite dovoljno sezonskog voća, prije ili između obroka, a posebice bogate vodom jesu lubenica i dinja. Većina sezonskog povrća sadrži veliki udio vode, 90% i više, a tu svakako prednjače krastavci, paradajz i tikvice.

Oprezno s alkoholom, s obzirom da on potiče izlučivanje vode iz organizma, remeti mehanizam termoregulacije te nas čini konfuznima, što je učinak i same vrućine. Radije odaberite hladnu limunadu, nego čašu vina ili pive kada ste direktno izoženi visokoj temperaturi!

Tijekom ovih mjeseci odabirite laganu hranu i nemojte je presoljavati, natrij veže vodu na sebe i doprinosi dehidraciji.

(Magazin.net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo