Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Ako prođe Novalićeva uredba: DF izlazi iz vlasti, ne žele biti dio tima za pljačku državnih kompanija

Nemojte propustiti

Ukoliko na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade F BiH bude ostavljena kao tačka dnevnog reda izmjena Uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama, Demokratska fronta će najvjerovatnije izaći iz većine u Parlamentu Federacije BiH te ostaviti SDA i HDZ BiH da nađu novog koalicionog partnera, piše novinska agencija Patria.

Uredbu je bez znanja ministra energetike, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića na dnevni red stavio premijer Fadil Novalić.

Ona je direktno u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima, Zakonom o električnoj energiji i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji propisuju vlasništvo nad većinski državnim preduzećima.

-Ukoliko ova uredba prođe onda se resorno ministarstvo slobodno može ugasiti jer će Vlada, odnosno u ovom slučaju HDZ i SDA direktno sve kontrolisati, dakle smjenjivati i imenovati rukovodstva. Ne vidimo razloga ostati dijelom te vlasti koja krši procedure i zakone jagmi za plijenom državnih kompanija,pojašnjava jedan od članova Predsjedništva DF-a za Patriju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo