Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Ako pušite, ovo pročitajte!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Pedeset godina nakon što je izašao prvi izvještaj o povezanosti pušenja i obolijevanja od raka pluća, naučnici su s pušenjem povezali još nekoliko opasnih bolesti.

Na popis bolesti koje uzrokuje pušenje dodani su i rak jetre te onaj debelog crijeva, stoji u izvještaju američkog ureda za javno zdravstvo.

U duhanskom dimu nalazi se na hiljade spojeva od kojih je 69 kancerogeno. Iako je pušenje u 90 % slučajeva “zaslužno” za rak pluća na udaru kancerogenih spojeva nalaze se i ostali organi.

“Kancerogeni spojevi apsorbuju se sistematski. Ne ostaju samo u plućima, kroz krv se prenose do mnogih drugih organa”, kaže Stanton Glantz sa Sveučilišta u San Franciscu.

Govoreći o raku debelog crijeva, zloćudne tvorevine najčešće nastaju u žlijezdama i stanicama koje se nalaze unutar tog organa jer kancerogeni spojevi iz duhanskog dima kroz krvotok dolaze do tih stanica i remete njihov normalan rad. Tada od njih mogu nastati polipi pa i tumori. Prema nekim istraživanjima pušači imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Pušenje, kažu stručnjaci u novom izvještaju, mogu uzrokovati i rak dojke, a na listi su se našli i dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, erektilna disfunkcija, makularna degeneracija te defekti nepca kod narednih generacija, piše Dnevnik.hr.

(Dnevnik.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo