Petak, 25 lipnja, 2021

Ako Sarajevogas do septembra ne uplati 30 miliona KM, upitna grijna sezona

Nemojte propustiti

Na smanjenje isporuke plina Sarajevogasu, Uprava i Nadzorni odbor BH Gasa su se opredijelili zato što Sarajevogas, kao i njegov vlasnik, Vlada Kantona Sarajevo, i pored napora nadležnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okološa, nisu dali čvrstu garanciju da će do sezone grijanja iznaći mogućnosti i izmiriti višemilionske dugove prema našoj kompaniji – saopćeno je danas iz BH-Gasa.

Trenutno, kako se dodaje u saopćenju, Sarajevogas plaća tek februarsku fakturu. BH Gas navodi da nije u mogućnosti niti je obavezan sarajevogasda štiti interese te firme, nego je, prije svega, obavezan da štiti interese svih potrošača prirodnog gasa u BiH.

– Upozoravamo da će, ukoliko Sarajevogas do kraja septembra ne uplati minimalno 30 miliona KM, predstojeća sezona grijanja biti upitna za područje Kantona Sarajevo – ističe se u saopćenju BH-Gasa.

Povodom kontradiktornih informacija u nekim medijima o poslovanju ove kompanje, iz BH- Gasa su naveli da je tačno da je njihova likvidnost ugrožena. Razlog tome su, kako dodaju, potraživanja od kompanije Birač i ona iznose 22 miliona KM.

No, poseban, još veći problem su dugovanja Sarajevogasa, koja iznose više od 47 miliona KM.

– Iza nas su dvije izuzetno teške sezone grijanja u kojima nijedne sekunde nije došlo do obustave, odnosno smanjenja isporuke gasa. Uspjeli smo obezbijediti dovoljne količine gasa Sarajevu, čak i u vrijeme najveće zimske potrošnje – navode iz BH-Gasa.

Ističu da je u posljednjih godinu dana cijena plina prema Sarajevogasu bila znatno niža od cijene po kojoj plin nabavlja BH-Gas.

– Zbog neusklađivanja prodajne cijene s nabavnom, naša kompanija je bilježila gubitak od oko 6,2 miliona KM. Do korekcije cijene nije došlo upravo zbog činjenice da smo potpuno svjesni situacije u kojoj se nalaze krajnji potrošači, građani koji su suočeni s niskim primanjima i visokim životnim troškovima – dodaje se u saopćenju.

Iz BH-Gasa su demantirali neke medijske navode da poskupljuje plin u Kantonu Sarajevo.

-Naprotiv, plin pojeftinjuje. Vlada Kantona Sarajevo predlaže poskupljenje grijanja, a ne plina, što su neki mediji (ne)namjerno pobrkali. Nadzorni odbor BH Gasa predložio je nižu cijenu za građanstvo za 8,04 posto u odnosu na dosadašnju. Prema Sarajevogasu cijena je iznosila 820 KM/1000 Sm3, a nova cijena od 1. jula ove godine iznosi 754 KM/1000 Sm3. Pojeftinjenje prati i sve industrijske potrošače i to za više od 100 KM na 1000 Sm3.

Iz BH-Gasa još dodaju da je iznalaženje rješenja za naplatu potraživanja od TG Birač i dalje obaveza uprava kompanija i vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo