Subota, 27 studenoga, 2021

“Ako se donese pogrešna odluka, slat ćemo izbjeglice u Evropu”

Nemojte propustiti

Bivši savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Burhan Kuzu, izjavio je da će Turska slati izbjeglice u Evropu, ako Evropski parlament donese “pogrešnu odluku” razmatrajući prijedloge o odobravanju viza turskim državljanima.

Prijetnja koju je izgovorio Kuzu, koji je i visoki zvaničnik vladajuće turske partije Pravde i progresa, uslijedila je u momentu dok rastu sumnje u sporazum između Turske i EU kako bi se suzbio priliv migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, prenosi agencija Bloomberg.

Turskoj je ponuđen sporazum o vizama kao i finansijska pomoć i perspektiva obnovljenih napora ka prijemu u EU, a u zamjenu za pristanak da primi izbjeglice.

Prošle sedmice, Erdogan je odbio zahtjev EU da Turska ograniči svoju definiciju terorizma u zamjenu za ukidanje viznih restrikcija.

“Ako budu donijeli pogrešnu odluku, mi ćemo poslati izbjeglice”, napisao je Kuzu na twiteru, prenosi Tanjug.

U izjavi za Bloomberg, on je dodao: “Ako se vrata Turske otvore, Evropa će biti ojađena”.

Evropski parlament treba da razmotri napredak Turske u ispunjenju zahtjeva i uslova u vezi liberalizacije viza na plenarnoj sjednici u srijedu u Strazbourgu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo