Petak, 18 lipnja, 2021

“Ako se pokaže da je front ovdje slab, da nemamo spremnosti niti imamo čime da se branimo, tada je svašta moguće”

Nemojte propustiti

Gost “Upitnika” na Hayat TV-u bio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je, između ostalog, govorio o podjeli vlasti sa SNSD-om i HDZ-om, kao i opasnostima po BiH.

Predsjednik SDA tvrdi da su akcije koje dolaze iz bh. entiteta RS su opasne, i da one ispituju reakciju međunarodne zajednice i patriotskih snaga prije nego što eventualno dobiju novi zamah.

– Mi smo se zavadili oko pozicija. To vam je kao da brod treba da se nasuče ili da potone, a ljudi se tuku ko će biti kapetan, ko će biti na kojoj palubi, ko će biti oficir, podoficir, itd. Dakle, ispituju se reakcije. I ako se pokaže da je reakcija međunarodne zajednice mlaka, da se ona zamorila od ovoga svega, ako se pokaže da je ovaj front ovdje slab, da mi nemamo spremnosti niti imamo čime da se branimo, tada je svašta moguće. Dakle, procjena da smo slabi ’92. godine nas je uvela u rat. Da su nas okružili, da će to sve šapatom pasti, itd. Onda su se iznenadili. Ja mislim da su se već nakon nekoliko mjeseci neki kajali što su napali Bosnu i Hercegovinu. Ona ima neku unutarnju snagu koja nju drži i ona se uvijek obnavlja, 1.000 godina – pojašnjava Izetbegović.

Taj fenomen unutarnje snage ove zemlje trebali bi istraživati historičari, sociolozi. Ali ne treba se niko zavaravati, tvrdi Izetbegović, i vjerovati kako je moguće lako rušiti ili pokušati dijeliti Bosnu i Hercegovinu.

– Bošnjaci i bosanski patrioti neće nikada pristati na neku podjelu u kojoj bi Karadžićeva politika pobijedila, Srebrenice i Tomašice ostale zauvijek izvan konteksta Bosne i Hercegovine… Takvu stvar izgubiti za nekim pregovaračkim stolom u vrijeme diplomatije i mira, a odbraniti u onakvim uslovima, to mi sebi, ova generacija, nećemo dopustiti.

Kompletan razgovor sa Bakirom Izetbegovićem možete pogledati u nastavku:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo