Nedjelja, 11 travnja, 2021

Ako Srbija zatvori granice za BiH, naši državljani će moći slobodno putovati samo u ove dvije zemlje

Nemojte propustiti

Srbija bi u toku ove sedmice trebala uvesti obavezan PCR test i karantin od 14 dana za strance koji dolaze iz određenih zemalja.

U Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa kažu da spisak zemalja za koje će biti uveden karantin još nije sastavljen, ili se priprema, prenosi i saznaje Telegraf.

– Neophodno je da se sagleda epidemiološka situacija, što se i čini pa će se na osnovu toga donijeti odluka, kažu u Kriznom štabu Srbije.

Zbog sve većeg broja zaraženih, većina zemalja stavila je rampu za bh. državljane. Putovati samo sa pasošem bez ikakvih ograničenja za sada možemo u svega tri države. Srbiju, Albaniju i Tursku. U ostale evropske zemlje možemo ući ili sa negativnim testom ili tako što ćemo 14 dana boraviti u karantinu, piše BHRT.

Ukoliko Srbija donese ovu mjeru za građane BiH, u praksi državljani BiH mogli bi putovati bez ograničenja u samo dvije zemlje. I to u Tursku u koju se može doletjeti avionom. I za Albaniju je dovoljan samo BH pasoš.

Za Albaniju nema direktne linije

Jedino je problem kako doći do nje kada iz naše nema nikakavih avio linija za ovu zemlju. Kopnom se može doći iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Grčke koje za naše građane traži negativan test na korona virus ili preko Kosova koje traži vizu.

Sve druge evropske države zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji spustile su rampu za građane BiH. U njih se može ako pokažete negativan PCR test izdan od strane akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati, koji košta 200 KM ili tako što ćete o svom trošku provesti dvije sedmice u graničnom karantinu.

Treba reći i da Crna Gora priznaje negativan serološki test koji ne smije biti stariji od 72 sata, a koji košta oko 40 maraka. Većina građana zbog ovih ograničenja godišnji odmor će provesti u BiH.

Milionski gubici

Zbog brojnih uslovljavanja građani BiH ove godine odustali su od namjere da godišnji odmor provedu na nekoj od svojih omiljenih ljetnih destinacija poput Hrvatske i Crne Gore, ali i Grčke i još nekih zemalja. Ta odustajanja i ozkazivanje rezervacija naročito su osjetile turističke agencije koje trpe milionske gubitke.

Većina naših građana ove godine godišnji odmor provešće unutar granica BiH. Za one koji vole i ne mogu bez Jadrana tu je Neum, jer u jedinom BH gradu na moru kapaciteti nisu bili nikada puniji kao ove sezone. Svima ostalima na raspolaganju su brojne prirodne ljepote kojih ne nedostaje u našoj zemlji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa

Studenti su ovaj fast food zvali "Otrov", a znali bi kazati da iako jedu kod "Otrova", tu se niko...

Možda vas zanima i ovo