Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Ako ste alergični, čuvajte se stresa, biće vam još gore!

Nemojte propustiti

Kijanje1

Sezona proleljnih alergija je u punom jeku. Zato, ako sebi ne želite da pogoršate stanje, trudite se da ostanete smireni i relaksirani, koliko god da je to moguće

Kao da vam nije dosta što svakog proljeća kihate i slinite, samo vam još fali da vam nešto pogoršava to stanje. Međutim, dokazano je da je konstantan stres pogoršava simptome alergija.

Nalaze prikupljene tokom 12 nedjelja od 179 ispitanika objavio je stručni časopis “Annals of Allergy, Asthma & Immunology”, koji navodi da su se u tom razdoblju simptomi alergija javili kod 39 odsto učesnika istraživanja, a znatno veći rizik je zabilježen kod osoba pogođenih stresom.

Prema riječima naučnika, s Državnog univerziteta Ohajo, moguće je uočiti pravilo po kojem se simptomi alergija javljaju u roku od nekoliko dana poslije intenzivnijeg doživljenog stresa. Ipak, istraživači napominju da nema dokaza da je sam stres uzročnik alergija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo