Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Ako ste mislili da se u Njemačkoj najbolje zarađuje, grdno se varate: U EU znatno je povećana minimalna plaća, a oni su rekorderi!

Nemojte propustiti

Sa 9,35 eura po satu, njemačka minimalna plaća bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plaće u većini zapadnoeuropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Prosječne minimalne plaće diljem Europske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI), u sklopu Zaklade Hans Boeckler.

Tokom jedne godine minimalne plaće u zemljama EU-a su nominalno porasle za šest posto, odnosno 4,4 posto, kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studiji.

Obje brojke predstavljaju “drugu najveću stopu rasta u posljednja dva desetljeća”, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obvezujuću minimalnu plaću, navodi se u studiji, ali u većini ovih zemalja postoji vrlo visoka razina sindikalnog predstavljanja.

‘Godina minimalne plate u Evropi’

Početkom godine 18 zemalja EU-a povećale su minimalnu plaću.

Velika Britanija planira povećanje minimalne plaće u idućim sedmicama.

“Godina 2020. bi mogla biti godina minimalne plaće u Europi”, kazali su stručnjaci za plaće pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su “intenzivnija povećanja” rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj “povećanje minimalnih plaća do razine koja bi jamčila dobar životni standard”.

Unutar EU-a minimalne plaće na početku 2020. godine pokazale su “znatan raspon”, od 1,87 eura po satu u Bugarskoj, do 12,38 eura u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Njemačka lošija od većine zemalja

Sa 9,35 eura po satu, njemačka minimalna plaća bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plaće u većini zapadnoeuropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Njemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plaće na najmanje 12 eura po satu u Njemačkoj.

Početkom godine minimalna plaća u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 posto.

“Velik broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Njemačkoj”, izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di i naglasio da zakonodavne mjere moraju “ojačati” regulaciju plaća i radnih uvjeta putem kolektivnih ugovora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo