Utorak, 29 rujna, 2020

Ako ste mislili da se u Njemačkoj najbolje zarađuje, grdno se varate: U EU znatno je povećana minimalna plaća, a oni su rekorderi!

Nemojte propustiti

Vlada Hrvatske: Snažna potpora europskom i reformskom putu Bosne i Hercegovine

- Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom...

Sebija Izetbegović parkirala Mercedes nasred trotoara u Titovoj ulici dok je bila u šopingu

Čitalac Raporta poslao je fotografije na kojima se vidi kako je Izetbegović parkirala svoj terenac Mercedes na trotoaru dok...

Ipak loše vijesti za naše građane: S testovima na koronu urađenim u Bosni i Hercegovini neće se moći ući u Sloveniju!

- Testovi iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, ne vrijede barem zasad, iako to bi se...

Slijedi li preokret u aferi “Respiratori”: Hoće li pasti optužnica protiv Hodžića, Solaka, Novalića i Zolaka!?

Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio je da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu...

Sa 9,35 eura po satu, njemačka minimalna plaća bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plaće u većini zapadnoeuropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Prosječne minimalne plaće diljem Europske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI), u sklopu Zaklade Hans Boeckler.

Tokom jedne godine minimalne plaće u zemljama EU-a su nominalno porasle za šest posto, odnosno 4,4 posto, kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studiji.

Obje brojke predstavljaju “drugu najveću stopu rasta u posljednja dva desetljeća”, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obvezujuću minimalnu plaću, navodi se u studiji, ali u većini ovih zemalja postoji vrlo visoka razina sindikalnog predstavljanja.


‘Godina minimalne plate u Evropi’

Početkom godine 18 zemalja EU-a povećale su minimalnu plaću.


Velika Britanija planira povećanje minimalne plaće u idućim sedmicama.

“Godina 2020. bi mogla biti godina minimalne plaće u Europi”, kazali su stručnjaci za plaće pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su “intenzivnija povećanja” rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj “povećanje minimalnih plaća do razine koja bi jamčila dobar životni standard”.

Unutar EU-a minimalne plaće na početku 2020. godine pokazale su “znatan raspon”, od 1,87 eura po satu u Bugarskoj, do 12,38 eura u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Njemačka lošija od većine zemalja

Sa 9,35 eura po satu, njemačka minimalna plaća bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plaće u većini zapadnoeuropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Njemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plaće na najmanje 12 eura po satu u Njemačkoj.

Početkom godine minimalna plaća u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 posto.

“Velik broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Njemačkoj”, izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di i naglasio da zakonodavne mjere moraju “ojačati” regulaciju plaća i radnih uvjeta putem kolektivnih ugovora.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Vlada Hrvatske: Snažna potpora europskom i reformskom putu Bosne i Hercegovine

- Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom...

Sebija Izetbegović parkirala Mercedes nasred trotoara u Titovoj ulici dok je...

Čitalac Raporta poslao je fotografije na kojima se vidi kako je Izetbegović parkirala svoj terenac Mercedes na trotoaru dok je obavila kupovinu. Sebija Izetbegović, direktorica...

Dodik reagovao na istup Schwarz-Schillinga: On je pobornik muslimanske politike, ali...

Prema Dodikovim riječima, svaka promjena u BiH je moguća isključivo i samo ako se dogovore dvije strane, a to su Republika Srpska i FBiH. Član...

Nema više zapošljavanja u kantonalne institucije

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak zastupnice Naroda i Pravde Danijele Kristić kojim se zabranjuje Vladi KS i resornim ministarstvima da daje saglasnost...

Slučaj u BiH: Policajac s bratom napao kolegu u uniformi

Kod Peđe A., Tarika M.i Bojana Ž. utvrđeno je prisustvo alkohola, s tim da je Bojan Ž. odbio da se podvrgne testiranju na opojne...

Možda vas zanima i ovo