Nedjelja, 17 listopada, 2021

Ako ste primjetili čudnu putanju aviona iznad vašeg kraja, evo o čemu je riječ

Nemojte propustiti

U toku jedne kampanje na cijelom području Bosne i Hercegovine se distribuira oko 1.200.000 mamaca sa cjepivima protiv bjesnila namijenjenih lisicama”, saopšteno je iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje klix.ba radi se o oralnom cijepljenju lisica protiv bjesnila, a slična praksa u regiji organizira se posljednjih desetak godina. Našu zemlju nadlijeće devet zrakoplova tvrtke iz Srbije koja je pobjedila na međunarodnom tenderu, a sve se financira iz IPA fondova. Avioni polijeću sa zračne luke u Tuzli.

Jesenska kampanja oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnila počela je 5. rujna, a i ove godine provest će se na cijelom području Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

“Oralno cijepljenje lisica se u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama Balkana, provodi od 2011. godine sa ciljem iskorjenjivanja bjesnila u populaciji lisica. Lisice su glavni prenositelji i rezervoari bjesnila u cijeloj Europi, uključujući i zemlje Balkana. Oralno cijepljenje se vrši na način da se zrakoplovima distribuiraju mamci sa cjepivom na cijelom području Bosne i Hercegovine, ne uključujući naseljena mjesta i vodene površine. Lisice se imuniziraju oralnim putem tako što konzumiraju mamac u kom se nalazi kapsula sa cjepivom. U toku jedne kampanje na cijelom području Bosne i Hercegovine se distribuira oko 1.200.000 mamaca sa cjepivima protiv bjesnila namijenjenih lisicama”, priopćili su iz ove institucije.

Kažu kako s obzirom na posljednji izolirani slučaj bjesnila kod jednog psa na području općine Srebrenica koji je prijavljen u svibnju 2020. godine, ove godine veća gustina mamaca će biti distribuirana na području općina Bratunac i Srebrenica.

“Kampanje oralnog cijepljenja lisica su dokazano najefikasnija metoda eradikacije bjesnila na određenom području, što je i urađeno u zemljama Zapadne Europe, a isti rezultati su postignuti i u zemljama Zapadnog Balkana”, kažu oni.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Sarajevu osvanuli plakati sa natpisom ‘I ti si potreban za odbranu BiH’

Plakati su urađeni po uzoru na one koje je pravila vojska SAD s ‘Uncle Samom’. Najnovije tenzije koje prave vladjuće...

Možda vas zanima i ovo