Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Ako ste zaljubljeni, nemate problema sa hladnoćom

Nemojte propustiti

Zaljubljene osobe i one koje vode bogat društveni život manje su osjetljive na promjene temperature iz okoliša. S druge strane, usamljeni ljudi imaju prosječno nižu temperaturu tijela, a i osjetljiviji su na promjene vanjske temperature pa im je hladnije kad iz tople prostorije izađu na hladno, pokazalo je istraživanje jednog holandskog univerziteta.

Zena_Muskarac_Nije li kraj vas neko koga volite i drag vam je, prostorije mogu biti mnogo hladnije iako to realno nisu. Naučnici vjeruju da nas društvene veze griju na psihičkoj bazi, a kako mozak upravlja tijelom, emocionalna toplina proizvodi i stvarnu toplinu, a emocionalna hladnoća može nas – “zalediti”.

Iako je istraživanje provedeno na računaru i radi se o vrlo malim promjenama tjelesne temperature, naučnici su zaključili da su one ipak mjerljive i da ovise o društvenim vezama poput odnosa s roditeljima ili pak odnosa zaljubljenog para, piše Daily Mail.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo