Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ako zakon bude danas usvojen, evo gdje će u FBiH sve biti zabranjeno pušenje

Autor:Fena

Preporučeno

Propisano je i osnivanje Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH za danas je zakazao nastavak 17. sjednice na kojoj će se delegati izjašnjavati o predloženom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ukoliko ovaj zakon delegati izglasaju bit će omogućeno da stupi snagu jer ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Cilj je osigurati da se novi zakon, u što je moguće većoj mjeri, harmonizira sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i relevantnom legislativom i preporukama Evropske unije.

Ovim zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju se mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzorisanja, sprečavanje pristupa maloljetnih osobama tim proizvodima.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Propisano je i osnivanje Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona.

Pušenje je vodeća bolest ovisnosti u svim populacionim skupinama u Federaciji BiH i povezuje se sa većim dijelom vodećih uzroka smrtnosti u svijetu kao što su bolesti srca i krvnih sudova, posebno angina pektoris, srčani i moždani udar.

Upravo se čita:  U Sarajevu skladišteno 21,5 tona zdravstveno neispravnih sjemenki bundeve iz Ukrajine

Osim zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, prema dnevnom redu 17. sjednice, ostalo je razmatranje predloženog zakona o slobodnim zonama u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama i Nacrt zakona o rudarstvu FBiH.

Pred delegatima će se naći i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH i informacija o statusu Projekta izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas