Subota, 18 rujna, 2021

Aktivisti iz Srbije će pješačiti 105 kilometara do Srebrenice

Nemojte propustiti

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije iz Zrenjanina organizirat će šetnju od Šapca do Srebrenice u dužini od 105 kilometara za izgradnju mira, najavili su iz ove organizacije.

Kao se navodi, pješačka akcija u okviru Šetnje ideja počet će u četvrtak, 9. jula, a pješačenje će trajati dva dana, tokom kojih će aktivisti prelaziti više od 50 kilometara, prenosi “B92“.

Cilj je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, u koji bi aktivisti trebali stići 10. jula u večernjim satima, a 11. jula će prisustvovati odavanju počasti žrtvama srebreničkog genocida, koji se dogodio prije 20 godina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Smatramo da je ova mirovna akcija više nego potrebna, jer i posle 20 godina od genocida u Srebrenici, predsednik i premijer Srbije nisu spremni da se poklone žrtvama, niti da taj događaj nazovu pravim imenom i direktno se odrede prema zločinu i zločincima”, navode aktivisti Panonske aktivističke organizacije.

Relativiziranje istine

Oni upozoravaju da nije dobro što funkcioneri Srbije “poriču prošlost, manipulišu javnosti i traže rešenje u pravljenju kompromisa o broju žrtava”, jer tako relativiziraju istinu o zločinu i odgovornosti koju je u njemu imala Srbija.

“Time i danas opterećuju svoje građane. Koliko godina još treba da prođe da jedno društvo bude spremno da se suoči sa istinom i odgovornostima?”, zapitali su aktivisti i dodali da se tako odgovornost prebacuje na buduće generacije mladih.

Podršku akciji pružila je “Inicijativa selo grad” iz Šapca, kao i brojni aktivisti iz Zrenjanina.

Aktivisti PAOR-a su i prošle godine organizirali šetnju do Srebrenice, a šetali su i do Jasenovca, gdje su obilježili 70. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracionog logora.

Oni su pješke došli i na veliki antifašistički skup u Novom Sadu, kao i do Vranića, kako bi odali počast žrtvama zločina u tom mjestu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo