Utorak, 19 listopada, 2021

Al-Baghdadi: Poslanik Muhammed je naredio povlačenje iz Mosula

Nemojte propustiti

Abu-Bakr-al-Baghdadi

Dok se militanti samoproklamovane Islamske države nastavljaju povlačiti iz sunitskog uporišta Tikrita nakon poraza na vojnom polju od iračkih vladinih snaga, vođa te terorističke grupe mogao bi se pripremiti za povlačenje iz pokrajine Mosul.

Sudeći po websiteu Demokratske partije Kurdistana, Abu Bakr al-Baghdadi objavio je da je usnio san u kome se sastao s poslanikom Muhammedom, koji mu je naredio da se povuče iz pokrajine Mosul bez borbe, prenosi Sputnik.

Članovi Islamske države počeli su širiti tu poruku među militantima i među ljudima koji žive u uporištima Islamske države. Nije objavljen nikakav konkretan datum niti razlog za “naređenje poslanika”.

Iračka vlada i njeni saveznici tvrde da imaju kontrolu na bojnom polju dok okružuju manje grupe militanata Islamske države preostale u Tikritu. Očekuje se da oni preuzmu punu kontrolu nad gradom u roku od nekoliko dana.

Oko 30.000 iračkih vojnika, šiitskih milicija i pripadnika sunitskih plemena pokrenuli su operaciju preuzimanja kontrole nad rodnim gradom Saddama Husseina, Tikrita, kao korak ka oslobađanju Mosula, najvećeg uporišta Islamske države u Iraku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo