Četvrtak, 21 listopada, 2021

Al-Thakafi: Saudijska Arabija zainteresovana za investicione projekte i turizam u BiH

Nemojte propustiti

Eid M. Al-Thakafi
Eid M. Al-Thakafi

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Eid M. Al-Thakafi kazao je danas, gostujući kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Učvršćivanje prijateljskih odnosa i perspektive suradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije – nova faza“, da postoje velike mogućnosti za unapređenje bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Napomenuo je da su odnosi između dvije zemlje u dva smjera i mora se učiniti sve kako bi se te mogućnosti iskoristile, dodajući da je potrebno analizirati neiskorištena prilike koje su dostupne te je ocijenio da je važno s akademskom elitom razmijeniti mišljenje o ovim temama.

Ambasador je, govoreći o projektima koje je u BiH dosad realizirao Fond za razvoj Saudijske Arabije, naglasio da je Fond osnovan 1975. godine te da je imao razvojne projekte u više od 90 zemalja svijeta, a dio tog Fonda su i službe koje prate kako se u tim zemljama implementiraju projekti.

– Kada se počne s realizacijom nekog projekta, eksperti dolaze i prate svaki dio projekta kako se implementira i gdje. Odgovorno kažem da je sve ono što je Saudijski Fond ovdje investirao, investirano na zdravim osnovama i to sto posto – potvrdio je ambasador.

Na pitanje novinara koje su oblasti veoma zanimljive za Saudijsku Arabiju ambasador Al-Thakafi je kazao da su to turizam i investicioni projekti.

– Narod Saudijske Arabije preko ljeta mnogo putuje i postoji velika prilika da se mnogo saudijskih turista ovdje najugodnije osjeća. Milioni i milioni saudijskih turista svake godine posjete razne države i oni su u svjetskom vrhu po potrošnji dok su turisti i želimo da BiH makar jedan dio onoga što oni troše svakako ima kako bi poboljšala i turističke i sve druge usluge – istaknuo je ambasador.

Fond za razvoj Saudijske Arabije investirao je od 1996. godine do danas 124 miliona američkih dolara i 17 miliona eura u projekte izgradnje stambenih objekata, puteva, obrazovnih ustanova, bolnica, za razvoj malih i srednjih preduzeća te povratak.

Također realizirani su brojni projekti za koje je Visoki saudijski komitet izdvojio 280.224.020 američkih dolara za projekte humanitarne pomoći, zbrinjavanja izbjeglica, izdržavanje siročadi i nekoliko infrastrukturnih projekta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo