Srijeda, 21 travnja, 2021

Alarmanti podaci: Od šuge za 3 mjeseca oboljelo 310 osoba

Nemojte propustiti

Sirotinjska bolest svrab ili šuga i dalje hara u Federaciji BiH. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, samo u prva tri mjeseca ove godine prijavljeno je čak 310 novooboljelih.

sugaNajviše zaraženih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojem broj oboljelih stalno raste, pa je tako u prva četiri mjeseca prijavljeno 149 slučajeva ove bolesti, dok ih je u istom periodu lani bilo stotinjak.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK dr. Erdin Alajbegović istakao je da se i dalje ništa ne radi na podizanju svijesti građana o ličnoj higijeni.

– U tom pogledu mi iz zavoda smo, u skladu s svojim finansijskim mogućnostima, od početka godine konstantno obilazili škole, dijelili letke i promotivne materijale u kojima je jasno opisan način borbe protiv ove zaraze. No, bez sistemskog programa edukacije na prevenciji bolesti, ništa se bitno ne može izmijeniti – dodao je Alajbegović.

Također, u HNK je od početka godine povećan broj zaraženih Q-groznicom, rijetkom bolešću ljudi koju prenosi zaražena stoka.

Lani je u cijeloj godini bilo tek troje zaraženih, a u ovoj je stiglo osam prijava.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo