Petak, 30 srpnja, 2021

Alarmantno: Mladi u Sarajevu zbog pušenja nargile padaju u komu

Nemojte propustiti

Nargila groznica zahvatila je Bosnu i Hercegovinu, a posebno njen glavni grad, gde je zabilježeno nekoliko naglih gubljenja svjesti kod mladih.

U petak je devojčica (15) pala na Baščaršiji i 20 minutna bila u komi, sve do dolaska doktora. Prebačena je na Odeljenje psihijatrije zbog smetnji u nervnom sistemu.

Pušenje nargile, poznate i kao šiša, postalo je pomodni trend, posebno prisutan kod mlađih koji, izgleda, nisu svjesni štetnosti konzumiranja duhana sa aromama različitog sušenog voća (jagoda, banana, ananas, kivi, kokos…).

“Primarna namjena nargile je da opusti, umiri, popravi raspoloženje. Međutim mladi danas nargilu konzumiraju bez mjere, nekada i više puta u jednom danu. Jedna doza nargile, odnosno jednosatnog konzumiranja, isto je kao da se popuši 20 cigareta”, navodi direktorka JU Zavoda za bolesti zavisnosti Sarajevo Nermana Mehić- Basara,

Takođe, zbog konzumiranja nargile, javljaju se i učestale glavobolje, manjak koncentracije, bezvoljnost…

“Mladi postaju napeti, što često prelazi i u agresivnost, a čak su zabeležene ozbiljne depresije. Posledica svega može biti zavisnost od nargile. Treba je definirati kao zabranjenu supstancu za djecu i osobe do 18 godina te pojačati inspekcijski nadzor”, upozorila je Mehić – Basara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo