Petak, 18 lipnja, 2021

Alarmantno stanje u Domu zdravlja Mostar: Azbest i dijelovi stropa padaju po djeci

Nemojte propustiti

Dom zdravlja Mostar (Foto: Arhiv)
Dom zdravlja Mostar (Foto: Arhiv)

Služba za psihofizičke i govorne poteškoće Doma zdravlja Mostar radi u katastrofalnim i nehumanim uvjetima. Osim što voda curi kroz pokrov napravljen od azbesta, dijelovi stropa konstanto padaju po djeci dok su na terapiji, odnosno liječenju – izjavila je za Fenu prof. logoped iz te službe Ivana Šimić Šantić.

– Tako je nedavno nakon obilne kiše došlo do rušenja rigips ploča sa plafona čiji su dijelovi tijekom tretmana direktno padali po djetetu – kazala je Šimićeva, dodavši kako još veća opasnost djeci prijeti od azbesta i curenja vode pored instalacija.

– Prošli se tjedan okrugla stjenka od lustera razbila i pala točno ispred djeteta. Izgleda da se samo čeka neka velika tragedija kako bi društvo reagiralo jer svatko tko je došao u našu službu ostao je šokiran i zatečen u kakvim se uvjetima radi s najugroženijom skupinom društva, djecom, i to djecom s posebnim potrebama – naglasila je Šimićeva.

Govoreći o uvjetima rada Službe za psihofizičke i govorne poteškoće, istaknula je kako veliki problem predstavlja nedostatak osoblja zbog čega su liste čekanja duže od šest mjeseci.

Na upit mogu li toliko duge liste čekanja negativno se odraziti na djecu kojoj je potrebno hitno liječenje, Šimićeva je odgovorila kako to “definitivno može utjecati na razvoj djeteta, od najmanjih poteškoća do onih najvećih”.

– Za djecu za koju se zna da će kasniti u razvoju (rizičnu djecu, djecu s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom…) naravno da će ta odgoda i itekako utjecati na njihov razvoj – kazala je Šimićeva, ponovivši kako su liste čekanja prvenstveno duge zbog nedostatka osoblja.

– Nama nedostaje bar ovoliko kadra koliko trenutno imamo da bismo mogli “pokriti” svu djecu. Mi sada možemo pružiti minimalne usluge, odnosno tretmane, što je ispod svake norme jer je djeci potrebno više tretmana posebno s obzirom koliko područje pokrivamo – kazala je Šimićeva, te pozvala sve nadležne organe na zajednički sastanak kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za spomenute probleme.

– Pozivam sve nadležne organe da zajedno održimo sastanak te iznađemo neko rješenje za djecu, kao i daljnje smjernice rada, a ne da svatko radi na svoju ruku i stranu bez ikakve koordinacije i bez ikakvog zajedničkog plana, zbog čega se događa da se neke službe dupliraju, a da se ne odrađuje ono što bi trebalo – kazale je Šimićeva.

Inače, Služba za psihofizičke i govorne poteškoće Doma zdravlja Mostar bavi se rehabilitacijom, odnosno habiracijom djece s različitim govorno-jezičnim poteškoćama, djece s mentalnom retardacijom Downovim sindromom, cerebralnom paralizom, djecom s gubitkom sluha, svim vrstama govorno-jezičnih poremećajima, poremećajima čitanja, pisanja, računanja, poremećajima ponašanja, disleksijom, anksioznim poremećajima, depresijom, različitim fobijama…

Služba pruža usluge djeci od najniže kronološke dobi s kojima se radi na tzv. ranoj intervenciji do 18 godina, s tim da Služba radi i s odraslim osobama koje su doživjele moždani udar ili imaju traumatsko oštećenje mozga…

Osim Hercegovačko-neretvnake županije, Služba pokriva i Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku i Srednjobosansku županiju jer pruža neke usluge koje se u tim županijama ne pružaju.

ko je kriv za ovakvo stanje i tko treba reagirati, djelatnici Službe ne znaju. Oni rade samo svoj posao i čekaju da se netko sjeti najugroženije populacije u društvu-djece i to one s posebnim potrebama.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo