Utorak, 11 svibnja, 2021

Alarmantno upozorenje: Srbija i Bosna i Hercegovina najveći zagađivači zraka u Evropi

Nemojte propustiti

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizi, Kostolac B je na prvom mjestu po emisiji štetnih SO2 plinova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, također iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mjestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Osam od deset najvećih evropskih zagađivača zraka nalaze se u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj. U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpordioksidom.

Kostolac B i Ugljevik “zaslužni” su za polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu zapadnog Balkana, piše Blic.

Ovo je na nedavno održanom Beogradskom sigurnosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promjenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Foto: Chronic Coal Pollution

Njegove navode potkrepljuje i izvještaj naziva “Hronično zagađenje ugljem” (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i ”Health and Environment Alliance” (HEAL) i ”Greenpeace”.

Jasno je da izvještaj sadrži alarmantne podatke o zagađenju koje potječe s naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena tačka analize nazvana “Ugalj zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Evrope”.

-Zagađenje zraka iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija – iako nisu članice Evropske unije, doprinose zagađenju zraka emitirajući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti – navodi se u ovom izvještaju.

Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na zapadnom Balkanu veoma stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju da 16 elektrana u ovom regionu emitira više sumpordioksida nego sve fabrike uglja u Evropi, a ima ih 250.

U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine pa je postala najveći zagađivač sumpordioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu zapadnog Balkana, a ove dvije elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Evropskoj uniji i na Balkanu, zajedno.

Zagađenje PM česticama u 2016. godini, Foto: Chronic Coal Pollution

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizi, Kostolac B je na prvom mjestu po emisiji štetnih SO2 plinova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, također iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mjestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Dakle, pet iz Srbije, tri iz Bosne.

Dalje, navodi Blic, nismo se proslavili ni kada je u pitanju lista deset najvećih emitera štetnih PM čestica: Kosovo B je na prvom mjestu, Gacko (BiH) slijedi, zatim Kolubara A, Nikola Tesla A, Ugljevik (BiH), Bitola, Kostolac B, po jedna poljska i jedna rumunska elektrana i Kostolac A na desetom mjestu.

Pet srbijanskih i dvije elektrane iz BiH našle su se na ovom spisku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

‘Dobili bi jednu dozu, drugu je pojeo mrak: Pacijentima na otpusnim pismima ne piše da su primili Tocilizumab, a refundacija je cirkus’

-Građani Kantona Sarajevo će moći da povrate svoj novac koji su potrošili na Tocilizumab, medikament uspješan u liječenju koronavirusa,...

Možda vas zanima i ovo