Četvrtak, 25 travnja, 2024

Alati koji su neizostavni dio svake stolarske radionice

Preporučeno

Stolarski zanat predstavlja nekada veoma cijenjen posao za kojim je poslednjih godina, nakon dužeg vremena, ponovo porasla potražnja.

Iako je danas dostupno mnogo uvoznog povoljnog namještaja koji se može jednostavno sklopiti čak i u kućnim uslovima od strane laika, istina je da se tradicionalni namještaj koji nastaje u stolarskim radionicama proizvodi sa mnogo više umijeća i da traje.

Ukoliko vas je zanimalo šta je sve potrebno jednom stolaru kako bi obavljao svoj posao nastavite da čitate tekst.

Električni alati koji su potrebni svakom stolaru

Iako su ručni alati poput skalpela, čekića, šrafcigera, dleta i vinkla neophodni za svaku obradu drveta, ipak su električni alati ti koji su ključni za brzinu, efikasnost i preciznost obavljanja stolarskog posla.

Električni alati koji se najčešće mogu vidjeti u stolarskoj radionici su električne testere, glodalice za drvo i brusilice.

Saznajte za šta se tačno svaki od navedenih alata upotrebljava.

#1 Električna stona testera – prva velika investicija svakog stolara

Električna stona testera je jedan od najbitnijih alata za obradu drveta i predstavlja prvu i najvažniju kupovinu u koju će svaki stolar uložiti veći novac.

Ovakve testere poseduju sopstveno postolje, a mogu se postaviti i na radnu površinu. Zbog svoje veličine čućete da je majstori zovu i stacionarna mašina. Služi za pravolinijske i zakose rezove, a njena glavna prednost je sposobnost veoma tačnog i preciznog sječenja ravnih ivica.

Precizno sječenje je u stolarskom poslu neophodno jer se svaka ivica mora savršeno uklopiti sa susjednom – kao komad slagalice.

#2 Električna kružna testera – poznata i kao cirkular

Sledeća električna testera koja se često upotrebljava u radionicama jeste kružna (cirkularna) testera.

Ona omogućava precizno rezanje drveta pod različitim uglovima, prenosiva je i laka za rukovanje, a siječe podjednako precizno kao i stoni cirkular.

Pri kupovini cirkulara snagu motora i prečnik lista kružne testere su najvažniji faktori za izbor. Što je veća snaga motora, to će testera pri većem opterećenju biti preciznija.

U pitanju je alat za obradu drveta sa zaista širokom primjenom. Stolarski zanat ne podrazumijeva samo pravljenje namještaja, već je mnogo više od toga.

#3 Električna ubodna testera – za sječenje pod uglom

Kada je potrebno brzo sječenje drveta bez velike preciznosti, ubodna testera je idealan alat. Pomoću nje drvo se može sjeći u krug, krivolinijski ili pod određenim uglom.

Dio ovog alata koji obavlja posao rezanja drveta je testerica i nju je neophodno često mijenjati kako bi proces rada ostao efikasan. Mijenjanje testerice se obavlja veoma brzo i lako, a u zavisnosti od oblika dijele se na U i T stezne glave.

Najveća prednost električne ubodne testere je ta što je predviđena za korišćenje jednom rukom za razliku od većine drugih stolarskih alata za obradu drveta. Najbolje je uložiti u oscilirajuću ubodnu testeru, kažu iskusni stolari, zbog toga što ona pored vertikalnog ima i mogućnost horizontalnog pomjeranja.

#4 Električna potezna testera – za najpreciznije sječenje uglova

Još jedna testera, da. Ovog puta u pitanju je nešto povoljnija testera, koju je takođe poželjno imati u stolarskoj radionici.

Služi za precizno sječenje uglova.

Njom se mogu praviti košeni, zakošeni i složeni rezovi. Omogućava naginjanje glave motora u dva smjera kako bi mogli da se sijeku i ravni i koso zakrivljeni rezovi. Najčešće se koristi za sječenje drveta za cik cak parkete i brodske podove.

Uobičajene dimenzije ovog tipa testere su od 25cm do 30cm ili 40cm.

#5 Glodalica za drvo – poznata i kao frezer

Kada je stolarima potrebna brza i precizna obrada drveta znaju šta im je činiti – upotrijebiće frezer, odnosno glodalicu za drvo.

Iako je skuplja od ručnog alata za obradu, pri preradi drveta ona je mnogo brža i stvara manje otpadnog materijala, što je čini je ekonomičnijom za upotrebu.

Sastoji se iz električnog motora koji velikom brzinom okreće nož, a zbog svoje preciznosti, uz pomoć frezera mogu se napraviti uredne i lijepe ivice na stolovima, stolicama i drugom namještaju. Često je upotrebljavaju i za pravljenje spojeva u drvetu i rezbarenje. Sve ove stolarske cake čine da životni prostor bude što lijepši i ugodniji.

Prilikom kupovine glodalice za drvo, kao i za sve druge električne stolarske alate, potrebno je obratiti pažnju na karakteristike kao što su jačina motora, elektronske kontrole promjenljive brzine i stezne cijevi.

#6 Električna brusilica – za glatko i lijepo drvo

Električna brusilica, poznata i kao šlajferica, se koristi za brušenje predmeta od drveta i skidanje viška sloja, kako bi zatim površina drveta bila što čistija i glatkija za kasnije farbanje i lakiranje. Najviše se

koristi kako bi se prilagodio oblik drveta i u pripremnim radovima. Zbog veoma jednostavnog podešavanja brzine, snaga brusilice se može prilagoditi različitim potrebama.

U prodaji može se naći tračna brušilica koja je najbrža, ali pravi i najoštrije prelaze, pa se ne preporučuje osobama koje nisu vješte u njenoj upotrebi.

Pored tračne, postoje i vibracione brusilice, koje mogu biti previše spore u nekim slučajevima, te je najbolja opcija treća vrsta brusilice -rotaciona ekscentar brusilica, za koju se stolari najčešće i odlučuju.

Ne biste vjerovali šta sve pravi majstori mogu da naprave samo uz pomoć brusilice.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da smo vam pomogli da naučite nešto novo o stolarskim alatima. Bilo da planirate da ostavite posao i postanete stolar, ili se jednostavno spremate da majstorišete sa drevtom u svoja četiri zida!

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon u srijedu. To oružje velike preciznosti dio...

Još vijesti za vas