Srijeda, 3 ožujka, 2021

Albanija je za tri godine izgradila 300 km autocesta – BiH za 10 godina svega 71 km.

Nemojte propustiti

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Na radost mnogih Bosanaca i Hercegovaca: Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta. Do početka...

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

Autoceste u BiH se u posljednjih 10 godina grade “metar po metar”. Dok većina zemalja jugoistočne Evrope radi na proširenju mreže autocesta, BiH je u posljednjih 12 godina izgradila svega 71 kilometar. Na relaciji od Sarajeva do Kaknja izgrađeno je 37 km, a od Banjaluke do Gradiške 34 km.

Foto: AnadolijaZa isto vrijeme Hrvatska je izgradila stotine kilometara modernih prometnica i ušla među evropske zemlje s najviše izgrađenih autoputeva. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je u 2010. bilo 1.126 kilometara autocesta. U Sloveniji je iste godine u prometu bio 771 kilometar autocesta, u Rumuniji 332, a u Bugarskoj 437 kilometara.

Od ostalih zemalja regije, Albanija je u posljednje tri godine izgradila 300 km autocesta. Makedonske vlasti su u posljednjih dvadeset godina izgradile 150 kilometara autoputeva, dok je u Srbiji u posljednjih sedam godina izgrađeno 144 km. Crna Gora u posljednjih deset godina nije izgradila nijedan kilometar autoputa. Prošle godine na Kosovu je u promet pušteno 38 kilometara modernog autoputa koji je izgrađen za samo jednu godinu, a dionica autoputa kroz Kosovo će ukupno biti duga 117 kilometara.

Najviše autocesta u 2010. godini u Evropskoj uniji imali su Španija i Njemačka – Španija 14.262 kilometara, a Njemačka 12.819. Italija ima 6.668 kilometara. Slijede Velika Britanija sa 3.673 kilometra, Portugal sa 2.737 i Austrija sa 1.719 kilometara autocesta.

Turska ima 2.153 km autopueta, a u izgradnji je još oko 600 kilometara.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

Možda vas zanima i ovo