Petak, 25 lipnja, 2021

Aleksandar Mitrović, sin vlasnika TV Pinka bi mogao dobiti dvije godine zatvora

Nemojte propustiti

Aleksandar Mitrović (20), sin vlasnika Pinka Željka Mitrovića, koji je u četvrtak oko 23.30 sati pregazio Andreu Bojanić (17) na pješačkom prelazu u Ustaničkoj ulici, nalazi se u pritvoru u Centralnom zatvoru zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svjedoke, ali i zbog zaprijećene kazne veće od 10 godina zatvora.

Međutim, poznati beogradski advokat Svetozar Vujačić za Kurir kaže da je, shodno sudskoj praksi, mala šansa da Mitrović mlađi zaista i bude osuđen na tako visoku kaznu!

– U najtežim okolnostima, za ovakvo delo bi maksimalna kazna iznosila 12 godina zatvora, ali prema podacima koji su zasad poznati a vezani su za slučaj u Ustaničkoj, Aleksandar Mitrović skoro sigurno neće biti osuđen na toliku kaznu. Tačno je da postoje otežavajuće okolnosti, koje se ogledaju u tome da je nastradala devojka bila na pešačkom prelazu i da posle toga Mitrović devojci nije pružio pomoć, ali isto tako će se uzeti u obzir i olakšavajuće činjenice, poput njegove mladosti, neiskustva, toga da nije osuđivan i da nije vozio pod dejstvom alkohola ili droge.

Teoretski, Mitrović bi mogao i da bude oslobođen odgovornosti ukoliko se dokaže da nije bilo prevelikog prekoračenja brzine i da je zaista prošao kroz zeleno svetlo, ali će svakako biti kažnjen zato što devojci nije pružio pomoć posle nesreće – kaže Vujačić.

Aleksandar sa majkom Sonjom i ocem Zeljkom (Foto: Agencije)
Aleksandar sa majkom Sonjom i ocem Zeljkom (Foto: Agencije)

Ovaj sagovornik dodaje da mnoge činjenice vezane za saobraćajnu nesreću još nisu utvrđene, što može bitno uticati na konačnu presudu.

– Nije poznato kolikom se tačno brzinom kretao, što je veoma bitno, ali ni to da li je prošao kroz crveno svetlo. Ukoliko ne bude bilo svedoka koji će moći da sa sigurnošću kažu kome je bio dozvoljen prolazak, sud će po zakonu odrediti da je za vozača bilo zeleno svetlo, što i sam Mitrović tvrdi! Kad sve činjenice o nesreći u Ustaničkoj koje su poznate saberemo, iz dosadašnje prakse ne očekujem kaznu zatvora veću od dve do dve i po godine – rekao je Vujačić za Kurir.

Džip išao 66 kilometara na sat?

Profesor Milan Vujanić, predsednik Komore sudskih vještaka Beograda, rekao je da je lako izračunati brzinu kojom se kretao Mitrovićev džip u trenutku sudara.

– Postoji formula koja se koristi i koja je veoma prosta. Konkretno, ukoliko je telo odletelo 25 metara, brzina kojom se kretao džip bila je oko 60 kilometara na sat. U praksi se u obzir uzima tolerancija od plus ili minus 10 odsto, pa se prema tome džip mogao kretati brzinom između 54 i 66 kilometara na sat. Ukoliko je telo bačeno 30 metara, brzina bi bila do 73 kilometra na sat – rekao je Vujanić.

Izvor: Kurir

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo