Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Aleksandar Vučić dobio “nepristojnu ponudu” od Rusa

Nemojte propustiti

Ova tri uslova koja moramo ispuniti da bi nam EU dozvolila ulazak

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1. jula je u BiH bilo 4.606 slučajeva, odnosno 129 na 100.000 stanovnika....

Odlične vijesti za državljane Bosne i Hercegovine: Njemačka od danas ipak priznaje PCR testove na koronavirus iz BiH

Od nadležnih smo danas dobili zvaničnu informaciju da SR Njemačka, od danas, 1. jula 2020. godine priznaje testove na...

Presjek stanja: U BiH 152 novozaraženih, zabilježena dva smrtna slučaja

U Federaciji BiH do sada je testirano 55.729 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.264 osobe. Zaključno sa današnjim...

Budući da je njegov prijedlog predsjednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije.

Jevgenij Primakov, poslanik ruske Dume, nudio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, saznaje “Blic”.

Kako se Primakov pored politike bavi i novinarstvom, on je na proljeće stupio u kontakst s kabinetom predsjednika Vučića i tražio da s njim uradi intervju koji bi bio emitovan na državnoj televiziji “Rusija 24”. Nije, kako kaže naš sagovornik, pominjao da nosi i političku poruku.

Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

“Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem “, navodi izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rješenje da se prevaziđe politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Budući da je njegov predlog predsjednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije.

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim dijelom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsjedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem.

Zanimljivo je da samo nekoliko meseci nakon što je Jevgenij Primakov nudio Vučiću prelaznu vladu sa liderima Saveza za Srbiju, sa idejom tehničke vlade izašao je i sam Boško Obradović.

“Bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora, tako da jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine”, izjavio je u avgustu Obradović.

Govoreći o snimku na kojem ruski špijun plaća srpskog oficira, Primakov se ne bavi suštinom, već mu je najzanimljiviji trenutak kada je snimak objelodanjen i postavlja pitanje “Zašto baš sada”.

On se bavi IPAP+ ugovorom koji je Srbija potpisala s NATO, a iako su naši zvaničnici objasnili da se oni ne tiču člansta u Alijansi, podsjeća da je EU zatvorila vrata bilo kakvoj ideji o proširenju. Primakov ide toliko daleko da insinuira da je Vučić završio u bolnici kako ne bi morao da govori o pomenutom ugovoru.

“Predsjednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe dio odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost”, zaključio je Primakov.

Razlog za pojačan pritisak na predsjednika Srbije može da leži u činjenici da je Rusiji kao oslonac u ovom regionu preostala samo Srbija, nakon što je Predsjedništvo BiH prošle nedjelje postiglo sporazum o uspostavljanju vlasti i nastavku saradnje s NATO. Zato poznavaoci prilika najavljuju da bi Moskva mogla sve više da insistira na jačanju rusko-srpskih veza, piše Blic. Istovremeno, Zapad, svjestan namjera zvanične Moskve, pojačavaće pritisak s druge strane?

Budući da je njegov prijedlog predsjednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Stravična nesreća u BiH: Poginula beba, druga povrijeđena

Do nesreće je došlo kada su se sudarili „mercedes“ kojim je upravljao S. T. i „audi A6“ koji je...

Najnoviji podaci o zaraženima u Kantonu Sarajevo: Pozitivne 32 osobe, hospitalizovana...

Na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS, od 18. juna do 02. jula ove godine, naložene su 654 samoizolacije.Prema podacima Zavoda...

Hrvatska više nije na čelu Europske unije: Evo koja država je...

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja u prvoj polovini ove godine, već od sredine marta nije bilo fizičkih sastanaka na političkoj razini, što je više od...

Ova tri uslova koja moramo ispuniti da bi nam EU dozvolila...

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1. jula je u BiH bilo 4.606 slučajeva, odnosno 129 na 100.000 stanovnika. U ovim podacima, međutim, ne...

Članovi porodice pokušali iz bolnice ukrasti tijelo preminule od koronavirusa, jedna...

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe...

Možda vas zanima i ovo