Subota, 15 svibnja, 2021

Aleksandar Vučić nakon što je vidio rusko oružje: Čini mi se kao bajka

Nemojte propustiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da bi i Srbija voljela da ima ovakvo naoružanje, ali da ga ne može priuštiti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Komandni centar vježbe “Slovenski štit 2019”, kao i ruske sisteme protuzračne odbrane (PVO) postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistemi S-400 i “pancir”.

Vučić je, obilazeći sisteme S-400 i “pancir” koji su dopremljeni u Srbiju gdje će učestvovati na vježbi “Slovenski štit 2019”, rekao da ovako nešto nije vidio, prenio je RTS.

– Bio sam na njihovim aerodromima, ovakvo nešto nisam vidio, prosto kada čitate i gledate na sajtovima i u novinama, mislite da nije istina, da je nemoguće, čini vam se da je bajka – rekao je Vučić.

On je dodao da su sistemi “pancir” i S-400 strašno oružje.

Vučić je naveo da bi i Srbija voljela da ima ovakvo naoružanje, ali da ga ne može priuštiti.

Foto: Instagram

– U ovom trenutku jedino kad bi nam Rusija ostavila. Drugačije ne bismo mogli da priuštimo – rekao je Vučić.

On je napomenuo da je riječ o sistemima koji garantiraju sigurnost za generaciju koja dolazi.

– Srbija drastično ojačava vojne kapacitete, iako je mala zemlja. Nedovoljno smo jaki, ali smo jači nego što smo bili – dodao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija naručila jedan sistem “pancir”, koji je fantastičan.

– On gađa sve leteće objekte, posebno dronove i rakete, na daljini od 80 kilometara sve vidi, teško je ometati radar, imaju raznovrsni pristup. Naši ljudi su presretni, obučavaju se – rekao je Vučić.

Sistem S-400 trijumf je prouvavionski i proturraketni sistem koji je prvi put 2007. godine ušao u operativnu upotrebu Oružanih snaga Ruske Federacije.

Ovaj sistem koristi četiri rakete različitog dometa i ima mogućnost detektiranja stelt letjelica na daljini od oko 150 kilometara.

Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 570 kilometara.

Nakon vježbe u Srbiji, S-400 će biti vraćen u Rusiju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo