Subota, 18 rujna, 2021

Aleksandar Vučić o novom visokom predstavniku: Christian Schmidt je utjecajan političar, Merkel će mu pružiti punu podršku

Nemojte propustiti

Istakao je da nema dileme da je Schmidt utjecajan političar te da mu Merkel želi pružiti punu podršku.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, istakao je da je svaki susret s Angelom Merkel, njemačkom kancelarkom, važan te pa tako i onaj koji će ona održati na zalasku svoje karijere u Berlinu sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH i Valentinom Inzkom, njegovim prethodnikom.

“Ona time želi pokazati posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i pružiti podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, kazao je Vučić, piše RTS.

Dodao je to odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Merkel sa Schmidtom i Inzkom koliko je taj sastanak protokolaran i koliko može imati značajniji utjecaj na Schmidtovu dalju politiku u BiH, ali i na pritiske na Republiku Srpsku. Istakao je da nema dileme da je Schmidt utjecajan političar te da mu Merkel želi pružiti punu podršku.

“Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, naglasio je predsjednik Srbije.

Kada je u pitanju podrška Amerike inicijativi “Otvoreni Balkan”, Vučić je rekao da je State Department od početka podržao tu inicijativu i da im je na tome zahvalan.

“Kada čujete argument da je to stvaranje velike Srbije, možete samo okrenuti glavu i konstatovati da ti ljudi ništa ne razumiju. Amerikanci ulaze u suštinu i ja sam im na tome zahvalan”, poručio je Vučić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo