Petak, 22 siječnja, 2021

Aleksandar Vučić ponovio: Srbija će nastaviti da pomaže Republici Srpskoj i Srbima u regionu

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Članica CIK-a koju je Milorad Dodik vrijeđao zbog braka s Bošnjakom: “Neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona”

Na samoj sjednici CIK-a, nekoliko sati prije Dodikovog ispada, Bjelica-Prutina je znala šta je očekuje pa je odlučila i...

Sud BiH: Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine!

Optužnica optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika...

Preminula glumica Mira Furlan

Poznata glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu....

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedan od strateških ciljeva Srbije u narednoj godini da u potpunosti sačuva mir i stabilnost, što neće biti jednostavno s obzirom na situaciju u regionu.

On je naveo da će Srbija nastaviti da pomaže Republici Srpskoj i Srbima u regionu i poželio dobro zdravlje srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Pomagaćemo našem narodu u regionu, gradićemo odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Zakonom o specijalnim paralelnim vezama i dalje ćemo pomagati Republiku Srpsku. Nastavićemo dobru saradnju sa svima, da ne bude nesporazuma, da imamo dobre odnose i sa Sarajevom i sa Podgoricom i sa Tiranom, to su naši prvi partneri i u inicijativi ‘mali Šengen’. Nadam se da ćemo uspeti, uprkos poteškoćama, da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je kao drugi strateški cilj naveo brigu o zdravlju građana i pobjedu nad virusom korona, što, kako je rekao, znači nastavak višemilionskog ulaganja u bolničku infrastrukturu i u standard zaposlenih.

“U avgustu ćemo otvoriti rekonstruisani Klinički centar Srbije, za dva dana ćemo postaviti kamen temeljac za klinički Centar Vojvodine”, rekao je Vučić.

Kada je riječ o vakcinaciji, on je izrazio očekivanje da do kraja godine stignu prve vakcine iz Rusije koje će biti primjenjivane kada dobiju dozvolu Agencije za lijekove, a da će tokom januara u fazama stići 77.000 doza Pfizerove vakcine.

“Odmah nakon vakcinacije štićenika u staračkim domovima, prelazi se na one koji rade u kovid sistemu”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija prva u regionu nabavila vakcine.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da vodi računa o građanima na Kosovu i Metohiji i da im šalje pomoć uvijek, a posebno u epidemiji, te je optužbe iz Prištine u vezi s tim okvalifikovao kao politizaciju.

Vučić je kao treći cilj naveo poboljšanje ukupnog standarda građana.

“Naš cilj je da nam stopa rasta bude veća od šest odsto, a da ukupni javni dug države bude ispod 60 odsto. Ići ćemo na dalje povećanje plata i nastaviti ulaganje u zdravstvo, vojsku i policiju”, rekao je Vučić i dodao da će penzije do kraja 2021. godine biti prosječno 270 evra.

“Ponosan sam što je Srbija šampion Evrope. Verujem da će nas to dodatno ubrzati da nastavimo svoj evropski put, a da čuvamo svoje prijatelje koji nam nikada nisu okretali leđa, kao što su Rusija i Kina. Moramo da gradimo predvidivu politiku stabilnosti i uspeha koja će Srbiji obezbediti ekonomski rast”, poručio je Vučić.

On je najavio da slijede ogromni infrastrukturni projekti među kojima je i završetak auto-puta Kuzmin-Sremska Rača.

“Mi završavamo kompletan most na Savi da bismo se spojili sa Republikom Srpskom, pomoći ćemo i izgradnju auto-puta do Bijeljine, što je veoma važno za Srpsku, ali se nadam da će takav značaj imati i za ljude u Sarajevu i Tuzli da sa njima budemo povezani”, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio očekivanje da do kraja 2021. godine bude završena pruga Novi Sad- Beograd, da se nastavi izgradnja mreže gasovoda u okviru gasovoda “Balkanski tok”, te da Srbija nastavi da uspješno privlači velike svjetske investitore.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Podrška članova CIK-a Vanji Bjelici-Prutina: “Ovo se mora zaustaviti, Dodikove izjave su monstruozne, ima posla i za Tužilaštvo BiH”

Irena Hadžiabdić je, također, rekla da je Dodikov istup bio monstruozan te da ima elemenata krivičnog djela. Na današnjoj sjednici...

Možda vas zanima i ovo