Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Aleksandar Vučić sa američkim senatorima o BiH: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobjedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unaprjeđenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za vanjske poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini. Podsjećamo, ovi sentaori dolaze i u BiH sutra.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. S tim u vezi, predsjednik Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobjedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unaprjeđenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije.

„Trgovinska razmjena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svjedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsjednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

„To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredjeljenje Srbije“, istakao je Vučić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zbog kiše i grmljavine u dijelovima BiH na snazi meteoalarm

Zbog padavina i grmljavine na području jugoistočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm. Naime, na području fočanske regije očekuju se...

Možda vas zanima i ovo