Utorak, 30 svibnja, 2023

Aleksandar Vučić zabrinut: Izdao sam nalog, današnja vojska mnogostruko snažnija od JNA

Nemojte propustiti

“Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, bezbjednosne i ekonomske prirode. Rekao je da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji i da očekuje još pritisaka.

Vučić je u Monaku za televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu bezbjednosnu arhitekturu svijeta i da „kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna“.

Dodao je da taj pritisak nije došao od francuskog predsjednika Emanuela Macrona, već da je sa njim danas razgovarao o zapadnom Balkanu.

Upravo se čita:  Mediji: Srbijanski policajac Igor Avramović, osumnjičen za ubistvo mladića Ervina Ćelahmetovića, krije se u BiH?

Vučić je za TV Pink izjavio da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku “što nije slušao Kineze” i što Srbija nije nabavljala sirovine, ugalj i naftu čim je Kina to počela da čini.

“Imamo svega dovoljno, ali će nafta i gas na nas ostaviti veliki ekonomski trag. Užasno me je strah, mi pumpamo gas u Banatski dvor, imamo i naftu, ali nisam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponovio da građani ne moraju da nabavljaju namirnice jer je država obezbijedila mlijeko u prahu, so, konzerve hrane…

“Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbjednosne arhitekture “naša opredjeljenost za mir mora da bude snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača”.

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Upravo se čita:  Umjesto Aleksandra Vučića: Miloš Vučević izabran za novog predsjednika SNS-a

Vučić je kao ekonomski aspekt izazova naveo skok cijene nafte.

“Ono što sam doživio poslednja tri dana…”

Predsjednik Srbije rekao je da se poslije sinoćnje odluke Rusije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne, kompletna bezbjednosna struktura svijeta mijenja.

“Sve što smo znali jučer, danas više ne postoji” rekao je Vučić iz Monaka u intervjuju za TV Pink.

On je istakao je da je zabrinut povodom situacije u Rusiji i Ukrajini i da položaj Srbije nije nimalo lak. Rekao je da je tokom deset godina na vlasti doživio mnoge pritiske, uključujući Briselski sporazum i “druge neprijatnosti”, ali da ono što je doživio posljednja tri dana ukazuje da ozbiljni pritisci tek slijede i da “neće biti jednostavno za Srbiju”.

“Srbija je na evropskom putu i ističe podršku integritetu Ukrajine, ali većina nacije je na strani Rusije. Sve to manje više bismo mogli da razumijemo, ali kao predsjednik imam obavezu da obezbjedim mir i stabilnost, a situacija na Zapadnom Balkanu nije jednostavna. Zato će naša politika da zaštitimo zemlju, a ne da ratujemo biti od kljičnog značaja. Naša vojska je neuporedivo snažnija od svih ostalih, današnja vojska je mnogostruko snažnija od JNA i mi zato moramo da pokazemo veću odgvornost”, rekao je.

Upravo se čita:  KFOR poručio Srbima na Kosovu: Raziđite se ili ćemo vas ukloniti

“Danas vidimo da mir više nije nešto što se podrazumijeva”, rekao je Vučić i istakao da sada opredjeljenost Srbije za mir mora da bude “još snažnija i jača”.

Ocijenio je da su mediji u Srbiji “ostrašćeni” i da je 80 posto njih na ruskoj strani, a da su preostalih 20 posto “a piori protiv”.

“Mi svi sebi nanosimo štetu, umjesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svjetsku krizu provučemo bez ogrebotina”, rekao je Vučić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo