Nedjelja, 17 listopada, 2021

Alkalaj: Dodika u UN-u niko nije ni najmanje doživio

Nemojte propustiti

Komentirajući izjave da je “Komšić počeo proces rušenja države” naglasio je kako su takve izjave smiješne.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj kazao je da u UN-u Dodika niko nije “ni najmanje doživio” komentirajući reakcije tog člana Predsjedništva uoči i nakon govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini tog tijela.

Alkalaj je gostujući na N1 kazao i da je govor predsjedavajućeg Predsjedništva Komšića naišao na veoma povoljne reakcije u New Yorku.

– Bio je prilično izbalansiran, ukazao je na probleme s kojima se susrećemo u BiH i na ključno pitanje uopšte u svijetu a to je stanje ljudskih prava. Važno je bilo da se kaže kakvo je to stanje u BiH i oko primjene presuda Suda za ljuska prava u Strazburu koje više od 10, 15 godina se ne primjenjuju. Sudske odluke se moraju primjenjivati. Kritično nam je i kad su u pitanju civilizacijske forme i kao i veličanje ratnih zločina, genocida – istakao je Alkalaj.

Između ostalog je kazao i da će Milorad Dodik završiti “na smetljištu historije”.

Istaknuo je da je Komšića primio generalni seretark UN-a Antonio Guterres kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je bio organizvan sastanak na kome se razgovaralo o svim stvarima u BiH.

Komentirajući izjave da je “Komšić počeo proces rušenja države” naglasio je kako su takve izjave smiješne.

– Kad pročitate govor, ničim ne potiče to, čak vodi ka suzbijanju i pozivanju na proces primjene tih odluka o ljudskim pravima a to što nekima ne odgovara što se uopće obratio ili iznio te stvari, mislim da nije iznio ništa što nije tačno – potcrtao je Alkalaj.

Istakao je i kako se Komšić “ne bori za bošnjačke ciljeve”, komentarišući takve izjave iz Republike Srpske.

– Ja koji pripadam grupi Ostalih ne mislim da su te poruke takve. Poruke su bile da u BiH trebaju biti svi ravnopravni ljudi, građani i svi narodi. To je trebala biti poruka a svako može tumačiti poruku kako mu odgovara, kako bi svojim biračima dao šlagvort kako on to želi da implicira. Poruka je bila jedinstvena, dobra i tako je i prihvaćena od brojnih mojih kolega – rekao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo