Petak, 23 travnja, 2021

Almir Badnjević, direktor kompanije koja je radila verifikaciju, o Malina-respiratorima: Sigurni za korištenje za ono što su verificirani, ali nisu za teške pacijente

Nemojte propustiti

Direktor kompanije Verlab, Almir Badnjević, koja je radila verifikaciju ovih respiratora kazao je da su navedeni uređaji sigurni za korištenje za ono što su verificirani

Grupa ljekara naavodno sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obratila se javnosti sa pismom u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u af eri za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH. Oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

“Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. Malina respiratori ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotreno kisika.”, piše u pismu kojeg su navodno poslali ljekari s KCUS-a.

Direktor kompanije Verlab, Almir Badnjević, koja je radila verifikaciju ovih respiratora kazao je za portal Radiosarajevo.ba da su navedeni uređaji sigurni za korištenje za ono što su verificirani i dodao je da tu nema nikakvih dvojbi.

“Ono što mi čitavo vrijeme ponavljamo, je da se uređaji mogu i smiju koristi za ono za šta je proivođač propisao. Npr, tamo u onom pismu se navodi da apart nema PEEP, da nema HIFH FLOW funkciju, naravno da nema to su transportni respiratori.

Valjda bi anesteziolog trebao da zna kakav uređaj i na kakvog pacijenta priključiti. Mi ni nakakav način verifikacijom ne možemo uticati niti sugerirati ljekaru, da kažemo to moraš ili ne moraš ovako koristiti”, kazao je Badnjević.

Direktor Verlaba poručuju da je njihovo bilo da provjere izlazne parametre i druge stvari u skladu sa zakonom i oni su prošli to i dodaje da su ljekari trebali proći obuku i dobiti uputstvo od porizvođača za kakve se pacijente mogu koristiti.

Dodao je da je ključno pitanje zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani.

“Oni su transportni respiratori, respiratori za kratke ventilacije i lakše pacijente.

Mi radimo verifkaciju za ono za šta je proizvođač propisao njihovu funkciju, mi ne možemo promijeniti funkciju i priključiti na najtežeg pacijenata, onda bih ja bio proizvođač ne bi se bavio ovim poslom.

Ovdje se kuca na pogrešnu adresu. Ne može se na takav respirator spojiti teški pacijent, sa obostranom upalom pluća”, zaključio je Badnjević, prenosi Radiosarajevo.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo