Subota, 27 studenoga, 2021

Ambasada Crne Gore u BiH: Svakodnevni upiti bh. građana za sticanje državljanstva Crne Gore

Nemojte propustiti

zastava-crne-gore-1340728316-178445Ambasada Crne Gore u Bosni i Hercegovini skoro svakodnevno dobija pitanja vezana za sticanje državljanstva Crne Gore, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Ambasadi Crne Gore u BiH.

Međutim, kako nam je pojašnjeno, Ambasada ne zaprima zahtjeve za državljanstvo Crne Gore koji ne zadovoljavaju kriterijume definisane Zakonom o državljanstvu Crne Gore.

Zakonom o državljanstvu Crne Gore, tačnije njegovim članom 4, propisano je da se crnogorsko državljanstvo stiče: porijeklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom (uz neprekidan boravak od deset godina, obezbjeđen smještaj i izvor prihoda, nije pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu duže od jedne godine i poznaje crnogorski jezik, ima otpust iz ranijeg državljanstva…) kao i po međunarodnim ugovorima i sporazumima.

“Jako puno ima onih koji bi htjeli prijem u državljanstvo na osnovu majke, oca, bake ili djeda, no sami nisu rođeni u Crnoj Gori. Većina je onih koji se raspituju za prijem u državljanstvo Crne Gore, jer imaju neku vezu po porijeklu, odnosno osjećaju neku bliskost sa Crnom Gorom. No, državljanstvo Crne Gore se može dobiti samo po jasnim odredbama Zakona o državljanstvu Crne Gore. Većina interesenata, međutim, to ne ispunjava”, rečeno je za AA u Ambasadi Crne Gore u BiH.

Ono što je veoma interesantno jeste da u Ambasadi Crne Gore bilježe i pozive i interesovanja građana BiH “koji nemaju nikakve veze s Crnom Gorom”.

“Imali smo slučajeva da jednostavno građani nazovu i pitaju da dobiju državljanstvo, jer to žele. Naravno to nije moguće, jer se primjenjuju samo odredbe Zakona o državljanstvu Crne Gore”, navode u Ambasadi Crne Gore u BiH.

Naglašavaju kako se veliki broj građana iz BiH interesira i za prijem u državljanstvo Crne Gore, jer u toj državi imaju, odnosno posjeduju nekretnine.

“To nije dovoljan argument za prijem u državljanstvo, ali posjedovanje nekretnine u Crnoj Gori je dozvoljeno strancima i to ne predstavlja problem. Ono što se u tom slučaju, kada se radi o strancima koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori, jeste da oni plaćaju nešto veće poreze”, pojašnjeno je iz Ambasade Crne Gore.

Prema Zakonu o državljanstvu Crne Gore, lica koja prijemom dobiju državljanstvo Crne Gore odriču se državljanstva svoje matične države.

“Izuzetak su strani državljani koji po osnovu braka sa državljaninom/državljankom Crne Gore dobiju državljanstvo Crne Gore i tada imaju pravo da zadrže svoje matično državljanstvo”, naglašeno je za AA iz Ambasade Crne Gore u BiH.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Do kraja godine isporuka američkih helikoptera namijenjenih OSBiH

“Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji...

Možda vas zanima i ovo