Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Ambasada Njemačke dala podršku Inzku: U zemlji koja teži EU neprihvatljivo je veličanje ratnih zločina i genocida

Nemojte propustiti

Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika.

Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave, saopćeno je danas iz Ambasade Njemačke.

U oktobru 2020. godine ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas kazao je da u zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mjesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca.

“Ovaj zakon trebao bi biti polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnoj provedbi mjera. Genocid u Srebrenici je historijska činjenica. To je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sjećanju žrtava.

Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika. Pomirenje i izgradnja povjerenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere. Svojom je odlukom odlazeći visoki predstavnik jasno stavio doznanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine”, navodi se u reakciji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo su pravila za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Njemačku

Ukoliko niste vakcinisani možete ući u Njemačku samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je tzv. apsolutna potreba. Od nedjelje, 12. septembra...

Možda vas zanima i ovo