Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Ambasada Njemačke ima loše vijesti za građane Bosne i Hercegovine: Propali dosadašnji termini za radne vize u Njemačkoj

Nemojte propustiti

Sjećate li se snijega koji je zatrpao BiH 2012. godine? Meteorolog Face TV-a odgovara očekuje li nas isto i ovog februara

Sladić je otkrio da li je u februaru moguće očekivati jači i intenzivniji snijeg, kakav smo imali 2012. godine. Meteorolog...

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Njemačka vlada je u novom pravilu zadržala važenje uslova da dozvola za rad može biti izdata tek ako poslodavac dokaže da na to mjesto nije mogao naći adekvatnu njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU

Građani BiH koji su zakazali termine za dobijanje radne dozvole za rad u Njemačkoj u sklopu Pravila za zapadni Balkan moraće se ponovo prijaviti, potvrđeno je u Ambasadi Njemačke u BiH, prenose Nezavisne novine.

Naime, kako su pojasnili, od 1. januara na snagu stupa na snagu nova uredba, koja predstavlja nastavak uredbe koja prestaje da važi krajem 2020. godine, a da bi se građani BiH mogli prijaviti za dobijanje radne dozvole u Njemačkoj moraće se prijaviti na web-stranici Ambasade za zakazivanje termina, bez obzira na to da li su već ranije imali rezervisan termin, jer dosadašnji termini više neće važiti.

Važno je napomenuti da ovo ne važi za zapošljavanje kvalifikovane radne snage, kao i za deficitarna zanimanja, već se odnosi samo na Pravilo za zapadni Balkan.

U Ambasadi Njemačke ističu da od 1. januara 2021. godine na snagu stupa pravilo koje će naslijediti postojeće.

“Time je savezna vlada i nakon 2020. godine omogućila građanima Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. Kao i dosad, ovo pravilo vrijedi za bilo koju vrstu zaposlenja, nezavisno od toga da li osoba posjeduje priznate kvalifikacije ili ne. Ovo novo pravilo će vrijediti do kraja 2023. godine”, naglasili su.

Preciziraju da i dalje uslov za dobijanje vize ostaje potreba dobijanja potvrde Savezne agencije za rad Njemačke.

“Termini za podnošenje zahtjeva u skladu s novim pravilom će biti otvoreni čim se ukinu ograničenja putovanja koja su trenutno na snazi zbog pandemije kovida, kada će se moći nastaviti s izdavanjem odgovarajućih viza. Željeni termini, koji su zakazani u skladu s dosadašnjim pravilom, više neće moći biti uzeti u obzir. Isto važi i za termine koji su dodijeljeni s konkretnim datumima i satnicama, a nisu mogli biti ostvareni nakon zatvaranja Odjeljenja za vize zbog uslova izazvanih koronom”, naglasili su “Nezavisnim”, uz napomenu da se dodatne informacije mogu naći na stranici Ambasade.

Podsjećanja radi, sve do kraja ljeta ove godine nije bilo izvjesno da li će pravilo biti produženo, a pozitivna odluka donesena je na insistiranje njemačkih poslodavaca, posebno u građevinskom sektoru, koji su istakli da bez strane radne snage neće biti u mogućnosti da ispune sve ugovore. Takođe, dio političkih partija u Njemačkoj je bio zabrinut da bi dalje zapošljavanje radnika sa zapadnog Balkana moglo ugroziti domaće nezaposlene radnike koji traže posao. Kako bi se ove zabrinutosti uklonile, Vlada je u novom pravilu zadržala važenje uslova da dozvola za rad može biti izdata tek ako poslodavac dokaže da na to mjesto nije mogao naći adekvatnu njemačku radnu snagu ili radnu snagu iz EU. Takođe, uslov da ovo pravilo bude izglasano je uvođenje kvote od 25.000 viza godišnje za cijeli region, koliko se maksimalno može izdati. Kao i prije izbijanja virusa korona, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu da dokažu da ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s adekvatnim dokumentima morati otići u Ambasadu Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu. U Ministarstvu uvjeravaju da neće više biti dugog čekanja jer će biti uvedene ubrzane procedure i na bolji način uvezane agencije i institucije koje izdaju potrebna odobrenja i saglasnosti kao uslov za vizu. Naime, Vlada je obećala da će osposobiti dodatne kapacitete i u ambasadama i u Njemačkoj kako bi se procedura ubrzala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ništa nije vječno: Dragane, spremi se – oni već kucaju na vrata!

Dragan Čović i HDZ BiH već odavno nemaju pravu političku oporbu u BiH. Taj neugodan posao je odavno završen...

Možda vas zanima i ovo