Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Ambasada Njemačke pojasnila: Šta donosi novi zakon o doseljavanju za građane Bosne i Hercegovine?

Nemojte propustiti

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 miliona radnih mjesta

Ambasade Njemačke u Sarajevu je objavila da je prošle godine čak 17.532 građana dobilo vize za ovu zemlju. Povćenja je to broja izdatih viza za više od 3.000 u odnosu na 2018. godinu.

Kako su naveli, trend rasta predatih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani sa ovih prostora iščekuju 1. mart, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalifikovane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobijanje vize radi zaposlenja osobama sa visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom.

Iz njemačke ambasade u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalifikovane radnike, kao i za one koji namjeravaju to da postanu, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

“Uskoro će stručna radna snaga iz svih oblasti moći doći u Njemačku, ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija koju je priznala nadležna njemačka ustanova. Također je novost i u tome da prvi put stručna radna snaga sa kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (srednja stručna sprema), a ne samo osobe sa visokom školskom spremom, kao do sada, mogu dobiti vizu u svrhu traženja posla”, istakli su iz Ambasade.

Navode i kako mladi ljudi sa dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inostranstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci sa odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uslovima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode da će Ambasada u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati da razmotri da li može odobriti vizu.

Ono što može biti od pomoći, kako su naveli, je uska razmjena sa budućim poslodavcem, s obzirom na to da poslodavac također putem novog ubrzanog postupka za stručnu radnu snagu i direktno iz Njemačke može doprinijeti da vizni postupak traje kraće.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja emigrirao veliki broj građana zemalja regiona.

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 miliona radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalifikovanih radnika iz zemalja van EU-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir prošao pola Evrope pa doživio neugodnost u Kozarskoj Dubici: Policajci mu zaplijenili automobil jer je navodno bio na Interpolovoj listi

Terzići su, kako tvrde, stupili u kontakt s danskom policijom, čiji su pripadnici nakon kratke provjere na engleskom jeziku...

Možda vas zanima i ovo