Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Ambasada Rusije traži od PIC-a da poništi Schmidtovu odluku, spominju i destabilizaciju BiH

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Iz ruske ambasade pozivaju sve političke snage u BiH da “pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja…”

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je odbacila odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske te ponovo osporila njegov legitimitet kao visokog predstavnika.

– Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice – navodi se u saopćenju.

Iz ruske ambasade pozivaju sve političke snage u BiH da “pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja”.

– Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uvjete za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u BiH – ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Udar na Vučića iz EU: ‘Mi ili Putin! Biti neutralan oko rata u Ukrajini je nemoguće’

Od država Zapadnog Balkana se traži da podrže napore za dodatnu izolaciju Rusije, ali i da budu spremne boriti...

Možda vas zanima i ovo