Subota, 19 lipnja, 2021

Ambasada SAD-a: Nasilje mora prestati

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Prošlosedmični protesti u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, te u Distriktu Brčko izraz su nezadovoljstva građana sa trenutnom ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom u Federaciji BiH, kao i generalno u Bosni i Hercegovini.

“Već odavno pozivamo građane Bosne i Hercegovine da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i nastavit ćemo da podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste”, saopćila je Ambasada SAD-a u BiH.

Snažan javni diskurs i dvosmjerni dijalog između građana i lidera najjasniji su znakovi zdrave demokratije.

“U isto vrijeme, moramo osuditi svaki vid nasilja. Nasilje protiv učesnika protesta, policije, novinara i javne imovine neprihvatljivo je i mora prestati. Upotreba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika potesta želi da prenese – da su reforme neophodne odmah”, navodi se u saopćenju, javlja Fena.

Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana za reformama.

“Pozivamo zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahtjeve građana ozbiljno uzmu u obzir, da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji, te da se približe u nastojanjima da pronađu neophodne kompromise kako bi BiH krenula naprijed. Nepohodne reforme mogu i trebaju doći iz institucija BIH i moraju poštovati suverenitet i teriorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja je sastavljena od dva eniteta i Brčko distrikta. U danima koji su pred nama, očekujemo da bh. lideri obezbijede mir i da saslušaju i poštuju građane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe građanima na efikasan i odgovoran način”, saopćila je Ambasada SAD-a.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo