Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Ambasada SAD-a o raspadu BiH: Nije bitno nečije mišljenje, bitne su činjenice, entiteti nemaju budućnost van ove zemlje

Nemojte propustiti

Iz američke ambasade su poručili da nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

Vijest da je predsjednik Slovenije, Borut Pahor, prilikom nedavne posjete našoj zemlji postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH o mirnom razlazu unutar BiH, uzburkala je strasti na domaćoj političkoj sceni.

Nakon izjave člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, u kojoj je potvrdio da je slovenački predsjednik postavio ovo pitanje, istu stvar je potvrdio i drugi član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Povodom tih događanja, naš portal se obratio Ambasadi SAD-a u BiH, kako bi saznali njihovo viđenje ove situacije.

– Nećemo špekulisati o navodnim izjavama stranog državnika. Stav SAD po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom, navode iz Ambasade SAD-a za Oslobođenje.

Dodali su da je svaka razgradnja BiH kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, rečeno je iz Ambasade SAD-a.

Iz američke ambasade su poručili da nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

– Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH, zaključili su.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oštro pismo Predsjedništvu BiH: “Ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini proglasiti personom non grata”

“Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se upravo na isti način ‘zalagali za...

Možda vas zanima i ovo