Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ambasada SAD-a: Podržavamo euroatlantske težnje Bosne i Hercegovine

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Neki eventualni brzi put BiH ka EU, a kako bi se eventualno izbjegli mogući problemi, za Patriju su komentarisali i iz Ambasade SAD.

U BiH sve je izraženiji strah od toga da bi se ‘ukrajinski scenarij’ mogao desiti i u BiH!

Uvažavajući sve okolnosti i veliki ruski utjecaj na političare u Republici Srpskoj, koji se otvoreno stavljaju na stranu Rusije u agresiji na Ukrajinu evropski zvaničnici sve glasnije govore o neophodnosti uključenja BiH u Evropsku uniju.

Neki eventualni brzi put BiH ka EU, a kako bi se eventualno izbjegli mogući problemi, za Patriju su komentarisali i iz Ambasade SAD.

„SAD podržavaju euroatlantske težnje Bosne i Hercegovine. Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo raditi kako bi pružili podršku u procesu reformi neophodnih za napredak BiH ka članstvu u EU.

Upravo se čita:  Jesu li prognoze za ljeto pozitivne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

Euroatlantske integracije su najsigurniji put ka demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti kojoj teže i koju zaslužuju svi građani BiH“, istakli su iz Ambasade BiH za NAP.

Podsjećamo, da su bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko uputili dramatični apel čelnicima Evropske unije i NATO-a da zaštite Zapadni Balkan, a naročito Bosnu i Hercegovinu, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Evrope, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi Velike Srbije.

Upravo se čita:  "Nevidljivi" ljudi ne mogu ni kod ljekara

U zajedničkom pismu, kojeg su adresirali na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Schwarz-Schilling i Inzko su upozorili kako bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

“Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo”, navode oni u zajedničkom pismu čiji sadržaj citira Deutsche Welle.

Upravo se čita:  Hrvatski privrednik zaustavljen na bh. granici, carinici "zinuli" kad su vidjeli šta prevozi

Konkretan način da se to uradi, kako navode, bio bi stacioniranje jedinica NATO-a i EUFOR-a kod Brčkog te na granici između BiH i Srbije.

“Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da uradite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na zapadni Balkan”, kazao je Inzko. Dodao je kako je formula “miran Balkan – sigurnija Evropa” nezamjenjiva te kako u posljednjih 15 godina nije vidio tako veliki interes međunarodne zajednice za BiH kao sad i da mu je zbog toga jako drago.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo