Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ambasada SAD-a zaprepaštena odlukom načelnika Bratunca da porodicama žrtava zabrani pristup Kravici

Nemojte propustiti

Od suštinskog je značaja, ističu iz Američke ambasade, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH ozdrave i krenu naprijed.

Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom načelnika Bratunca Srđana Rankića da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas, u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici, stoji u Twitter objavi Američke ambasade u BiH.

Ovim povodom napominju kako lideri Bosne i Hercegovine na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama.

– Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da obilježe svoje najmilije, dodali su.

Od suštinskog je značaja, ističu iz Američke ambasade, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH ozdrave i krenu naprijed.

– Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, ali ometa izglede za pomirenje što je neophodno svim ljudima u BiH da žive mirne i prosperitetne živote kakve i zaslužuju, zaključili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, u okviru obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, preživjele žrtve genocida danas obilaze mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine, a među njima je zgrada Zadruge u Kravici. Međutim, porodicama žrtava nije omogućeno da cvijeće polože u samoj zgradi, jer je kapija Zadruge ostala zaključana, tako da je cvijeće ostavljeno na ogradi.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo