Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Ambasada SAD o Deklaraciji HBŽ: Neprihvatljiva podrška presuđenim ratnim zločincima

Nemojte propustiti

Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH, na upit portala Vijesti.ba u vezi sa Deklaracijom koja je usvojena u Skupštini Kantona 10, a kojom se negiraju presude Haškog tribunala.

“Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi”, istaknuto je u dopisu Ureda za odnose sjavnošću Ambasade SAD-a na upit Vijesti.ba.

Iz Američke ambasade kažu je neprihvatljivo temeljiti političke platforme na presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine, prenosi portal Vijesti.ba.

“Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera”, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Skupština Kantona 10 juče je na prijedlog Kluba Hrvata usvojila deklaraciju koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu, te o činu samoubistva generala Slobodana Praljka.

Dokument “Deklaracija o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog suda šesterici hrvatskih čelnika iz vremena domovinskog rata, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva insitucija” usvojen je na isti datum (29. u mjesecu), samo dva mjeseca nakon izricanja presude u slučaju “Prlić i ostali”.

Između ostalog, u Deklaraciji se navodi da hrvatski zastupnici u Skupštini ističu da “HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom obrane hrvatskih područja” dok za Haški sud kažu “da je svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, pomirenja, a najmanje do istine”.

O sudbini sporne Deklaracije odlučivaće Ustavni sud Federacije BiH, budući da je Klub Bošnjaka u Skupštini Kantona 10 pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo